Hrvatska mitska baština : Bestijarij – Da bi imel perje

Izložba 05.04.2022. - 27.04.2022. Knjižnica Podsused
Josipa Marjančević
Izložba u gostima; radova polaznika likovne radionice, radionice tekstilnog te radionice grafičkog dizajna pod stručnim vodstvom izv.prof.mr.art. Zvjezdane Jembrih, izv.prof.art. Koraljke Kovač te izv.prof.mr.art. Natalije Nikpalj. 

Izložba je nastala u sklopu suradničkog projekta Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku koju već četvrtu godinu provode zajedno Matica hrvatska i Knjižnica Vladimira Nazora. Ovaj puta naglasak je na animalističkim temama, na što upućuje i naslov četvrtog ciklusa: Bestijarij - Da bi imel perje!

Četvrti ciklus Bestijarij – Da bi imel perje (2021.) ovog popularno-znanstvenog projekta nastavlja se na prvi tematski ciklus Stablo svijeta (2018.), drugi Mitska simbolika boja (2019.) i treći Izvir-voda izvirala (2020.), obuhvaćajući interdisciplinarne znanstveno-stručne i umjetničke istraživačke dosege te kreativne radioničke interpretacije animalističkih tema na hrvatskim područjima od (pret)kršćanstva do danas. 

Prema ideji i na poticaj Lidije Bajuk, znanstvene suradnice u Institutu za etnologiju i folkloristiku i pročelnice Odjela za etnologiju i arheologiju Matice hrvatske, Matica hrvatska i Knjižnica Vladimira Nazora od 2018. surađuju na projektu Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku.

Ministarstvo kulture i medija RH

  Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija