Ilica 201 – Željko Krčadinac i Mladen Klemenčić

Izložba 24.10.2022. - 09.11.2022. Knjižnica Vladimira Nazora Željko Krčadinac i Mladen Klemenčić
U sklopu projekta Kvartovski objektiv Ureda za fotografiju, autori izložbe Ilica 201 - Željko Krčadinac i Mladen Klemenčić, izlažu fotografije koje svjedoče o jednom vremenu i prostoru koji je nestao, na broju Ilica 201 gdje se danas nalazi trgovački centar Lidl.

Izložba će biti otvorena na dvije lokacije - u prostoru Knjižnice te u prostoru Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice – u predvorju ambulante za urologiju (Vinogradska cesta 29).
 
O izložbi:
U Ilici, na uglu s Ulicom Željka Maričića, na kućnom broju 201 danas se nalazi masivna ugaona četverokatnica s podzemnom garažom, u prizemlju koje je veliko samoposluživanje trgovačkog lanca Lidl. Sve do 2018. na tom kućnom broju, okrenute prema ulici, bile su dvije stare prizemnice. Kolni ulaz između njih vodio je u dvorište oko kojeg je bilo nekoliko prizemnih i niskih jednokatnih objekata. Navedeni sklop kuća, zajedno s pripadajućim dvorištem, bio je najstariji očuvani dio iz razdoblja prvotne izgradnje Ilice u drugoj polovici 19. stoljeća, kada je taj dio najdulje zagrebačke ulice nazivan Gornjom Ilicom.
U to vrijeme, dok je još bila prašnjava cesta sa zemljanom podlogom, Ilica je završavala kod potoka Črnomerca. Od 1891. njome je prometovao tramvaj na konjsku vuču, a tramvajska pruga završavala je kod Vodovodne ulice. Nakon izgradnje pivovare i triju vojarni (Domobranska vojarna, danas Hrvatsko katoličko sveučilište; Vozarska vojarna, danas Općinski kazneni sud; Topnička vojarna, danas vojno učilište), tramvajska pruga je 1911. elektrificirana i produljena do okretišta uz potok Črnomerec. Tvrdom podlogom, tj. kamenim kockama, prekrivena je prvi put 1928. Postupno, tijekom cijelog 20. stoljeća, pa i na početku 21. stoljeća, na mjestu starih, niskih i skromnih kuća postupno su nicale modernije višekatne stambene zgrade, stapajući se u kompaktne stambene blokove kakvi danas okružuju Ilicu. Naposljetku, prizemnice na kućnom broju 201 preostale su kao zadnji živi spomenici njezina nekadašnjeg izgleda.
Zbog dugotrajne zapuštenosti i neodržavanja stari prizemni objekti Ilice 201 dulje su vrijeme bili u ruševnom stanju, no da su deset ili dvadeset godina ranije postali predmetom javnoga interesa, možda im se vijek trajanja mogao produljiti. No i u takvom, ruševnom stanju, Ilica 201 svejedno je prolaznike podsjećala na prvotni izgled cijele ulice, a moglo ju se zamisliti i kao nekoć idilično susjedstvo u kojem se odvijao svakodnevni život starih Zagrepčana. Spomenuti građevinski sklop, tako različit od okolnog dijela Ilice, zapeo je za oko dvojici potpisnika ove izložbe. Sluteći skori nestanak, svaki smo za sebe, neovisno jedan od drugog, fotoaparatima bilježili zadnje godine postojanja stare Ilice 201, njezino rušenje, a potom i izgradnju novog objekta. Izbor iz zabilježenog predstavljamo ovom izložbom. 
Mladen Klemenčić i Željko Krčadinac 
  
U želji da sačuvamo fotografsku i drugu dokumentaciju o promjenama na Črnomercu, pozivamo nekadašnje susjede ili bilo koga drugog tko je u posjedu fotografija kućica i/ili ljudi iz tog „idiličnog“ doba prije rušenja, da se javi Uredu za fotografiju, Čanićeva 6.
  
Projekt Kvartovski objektiv započet je kao pilot-projekt 2019. godine, a inicira ga Ured za fotografiju. Suradnički projekt posvećen je Črnomercu kao prostoru zajedničkog djelovanja Galerije VN, Živog ateljea DK i Ureda za fotografiju – Galerije Spot, a razvija se kroz niz participativnih, međusobno povezanih programskih sadržaja. Budući da su dosadašnja izdanja privukla interes lokalne zajednice, nastavak projekta uključuje niz programskih aktivnosti koje izravno potiču publiku na aktivno promišljanje kvarta u kojem borave. Program je osmišljen s ciljem da u suradnji s lokalnom zajednicom (prvenstveno stanovnicima Črnomerca), udrugama i institucijama (Galerija VN, Živi atelje DK, Zbirka Richter, Vinogradska bolnica) i pojedincima koji djeluju na području ove gradske četvrti, koristeći se medijem fotografije (ali uz uključivanje i drugih umjetničkih medija), promišlja i istražuje javni prostor gradske četvrti, kao mjesto umjetnosti, kulture, industrije, stanovanja, tranzita i dr. Program osim toga u pojedinim svojim aspektima prikuplja i prezentira putem izložbi, diskurzivnog programa, na webu i drugim sredstvima, podatke o povijesti četvrti, a osobita pozornost posvećuje se prikupljanju digitaliziranog fotografskog materijala. Cilj je projekta stvoriti arhiv gradske četvrti i postaviti ga na izdvojenu web-stranicu, a ubuduće sve aktivnosti vezane uz programe objediniti zajedničkim vizualnim identitetom na čemu se već radi. Projekt se izdvaja od ostalih ponajprije zbog intenzivne suradnje s publikom i bivšim akterima u kulturi na području Črnomerca, koji aktivno participiraju u stvaranju programa i doprinose novim znanjima.

Pogledajte fotografije s izložbe.