Ilustracije Alme Medić, Alminjo

Izložba 08.04.2022. - 07.05.2022. Knjižnica Kustošija Odjel za djecu i mladež Alma Medić, Alminjo
U izlozima dječjeg odjela Knjižnice Kustošija predstavljamo vam ilustracije Alme Medić. Oblikovane ilustracije temeljene su na izabranim pričama u zbirci 'Vilenjakovo pero - Mjesečeva pričaonica' u izdanju Udruženja FANI, koje su konkurirale na natječaju za najbolju bajku u sklopu Festivala dječje umjetnosti Sarajevo – FEDU za III. Godinu (2018.) . Za svaku priču izrađene su po dvije ilustracije koje su grafički dorađene kako bi se prilagodile formatu knjige. Uz njih su svi motivi posebno izrađeni u velikim formatima na kartonu, tehnikom kaširanja. Osim motiva iz sadržaja tekstova kao izvor inspiracije je poslužila povijesna baština te prirodni krajolici Bosne i Hercegovine, zemlje iz koje autorica vuče korijene.
 
Alma Medić, Alminjo:
Alma Medić rođena je 1982. u Zagrebu, gdje živi i radi. Od ranog djetinjstva razvila je specifičnu ljubav prema podlozi (papiru) i bojama. Koristeći različite medije izražava svoje misli, pretače ih u ideje i spravlja u opipljiva djela. Radoznalost i neutaživa glad za znanjem, odgovorima i iskustvima neprestani su joj pratitelji na svakom koraku.
Kroz kreativan rad s djecom i odraslima te kroz suradnju s drugim umjetnicima, znanstvenicima, pedagozima i ostalim stručnjacima rado dijeli i prima nova saznanja i vještine. Inspiraciju za svoje ilustracije pronalazi u neposrednom okruženju te u pisanim, usmenim i sazdanim kulturnim, geografskim i inim artefaktima baštine cijelog Balkana. Knjižnice su također Almina omiljena mjesta inspiracije koja rado pohodi. Ilustratorica kaže da su „rad, talent, mašta i tehnike  najpotrebnije alatke i mediji za prijenos usvojenog i izgrađenog sadržaja unutar uma i duše.” te ona kroz različite aktivnosti afirmira svoj umjetnički stil. Stoga se ilustratorica Medić afirmirala i kao voditeljica niza likovnih radionica za različite uzraste te je stalna suradnica Festivala dječje umjetnosti Sarajevo – FEDU. Kad ne ilustrira priče, Alma se rado bavi izradom rukotvorina te dizajnira plakate, logotipe, šablone i oslikava razne površine.
 
Izrada grafika na kapafiksu financirana je preko BNZ-a u okviru financijske potpore iz Državnog proračuna RH putem Savjeta za nacionalne manjine RH.