Impresije

Izložba 01.09.2021. - 20.09.2021. Knjižnica Staglišće Blanka Salkić
Blanka Salkić
Blanka Salkić rođena je 1953. godine u Osijeku. Školovala se i radila u Zagrebu, gdje i danas provodi umirovljeničke dane. Ljubav prema slikarstvu, prisutnu od školskih dana, razvijala je u sklopu likovnih aktivnosti organiziranih u ZABI gdje je polazila tečaj kod prof. Žezline. Po odlasku u mirovinu uključila se je u rad radionice akvarela pod stručnim vodstvom Ingeborg Crnogaj. U novije vrijeme sudjeluje na tečaju slikanja uljem kod akademske slikarice Olene Sokolovske te na tečaju slikanja akrilom kod akademskog slikara Vladimira Vrljića Ankina.
Kao članica Zaklade Zajednički put volontirala je u čitavom nizu aktivnosti za osobe generacije 55+. Članica je udruge August Šenoa te likovne sekcije Hrvatskoga sabora kulture.
Likovne i keramičke radove  grupno je izlagala u nekoliko zagrebačkih knjižnica (Knjižnici Špansko, Knjižnici Staglišće i Knjižnici Ivan Goran Kovačić), kao i u prostorima gradske četvrti Donji grad, a imala je i tri samostalne izložbe. Na poziv dizajnerice Petre Križan, unutar njezinoga projekta, izlagala je i na zagrebačkoj Ambienti. Likovno-keramički rad s kojime je sudjelovala na natječaju Hrvatskoga sabora kulture bio je dijelom izložbe u Galeriji grada Krapine. U prostorima Poglavarstva grada Zagreba sudjelovala je na izložbi radova Zagrebačke vizure, povodom Europskoga dana međugeneracijske solidarnosti.
Slavonski korijeni autorice prisutni su u njezinim djelima jarkih, živih boja. Od slikarskih tehnika koristi prvenstveno tehniku akvarela, a u posljednje vrijeme i uljane boje i akril.
Ingeborg Crnogaj, voditeljica radionice koju autorica pohađa, zapaža: „Akvarel nije samo vodena boja i papir, akvarel je melodija kojom tu radnju prenašamo misaono na papir, pažljivo promatrajući dobiveno, pazeći pritom da nas voda ili boja ne iznenadi, pobjegne… a Blanka Salkić se uspješno uživljuje u tu tehniku.“
Povjesničarka umjetnosti, mr. sc. Vesna Kajić-Lalić također ističe kako „slike Blanke Salkić otkrivaju duboku povezanost njene lirske prirode s odabranim motivima te slikarskom tehnikom akvarela… Ona istražuje likovne ljepote, traži poeziju i ne misli da je u umjetnosti sve rečeno.“

Izložba je dio projekta Knjižnica grada Zagreba 65 plus.