Impresije

Izložba 27.05.2024. - 29.06.2024. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Marina Ninković
Svojom prvom samostalnom izložbom pod nazivom „Impresije“ predstavlja se Marina Ninković, dugogodišnja zaljubljenica u slikanje i diplomirana novinarka. Autorica slika cijeli život, a tehnika ulja na platnu osvojila ju je kad joj je prije 18 godina tetka Hermina poklonila prvi set uljanih boja, kistove i platno. Otada slika samo tehnikom ulja na platnu. To je za nju odmor, opuštanje i veliko zadovoljstvo. Od slikarskih izričaja motiviraju je impresionizam i realizam te pokušava hodati između ta dva stila pronalazeći vlastiti.
 
„Dugo nisam bila spremna svoje radove javno izložiti smatrajući ih intimnima. Kako me unutarnji poriv gotovo svaki dan zove i tjera da stvaram nove slike, one su s godinama preplavile moj stan. Neke od njih su mi osobito drage. Žao mi je da stoje prekrivene, poslagane po ormarima i balkonima. Zato sam ih odlučila podijeliti s vama. Nadam se da će u vama pobuditi mir i spokoj koji su  i mene prožimali dok sam ih stvarala.“
 
Autorica motive pronalazi u svakodnevnom životu, putovanjima i u izletima prirodom. Najčešće su to krajolici i portreti djece: „Volim sanjariti u potezima kistova, slojevima i nijansama boja, svjetlosti i sjena. Slikam doma u slobodno vrijeme. Podižući troje male djece slobodnog je vremena malo, te ne ostavlja prostor za slikanje na terenu. Zato je stan moj atelje.“
 
Marina Ninković rođena je 1983. u Virovitici. Od 2001. živi u Zagrebu, gdje je 2007. diplomirala  novinarstvo. Od 2005. radi kao televizijska novinarka na HRT-u. Kao amaterska slikarica puno je proučavala teoriju umjetnosti kroz literaturu i online tutorijale o slikarskoj tehnici uljem na platnu. Najviše je naučila od Marcele Gjoni pohađajući satove figurativnog slikarstva, ljudske anatomije i portreta. Autorica je udana i majka je troje djece.
 
O njezinim slikama Jasna Coce, povjesničarka umjetnosti i novinarka, zapisala je:
„Vedre, smirene, optimistične i snažne, igrom boja i sjena Marinine slike otkrivaju sklonost impresionizmu. To se posebno osjeća u prizorima pejsaža, ali i obiteljskim motivima kad svoje troje djece smješta u duboko zelenilo voćnjaka i livada, prepuštajući prirodi glavnu ulogu. Sličnu tišinu uspijeva dobiti i u urbanim prizorima, poput Kaptola poslije kiše, ali i mrtvim prirodama, u kojima otkriva koliko života ima u, primjerice, polovici nara. Svladavanje osnova zanata Marini je donijelo lakoću rukovanja kistom i kretanja u prostoru slike. Vježbanje vještina put je prema slobodnom i prepoznatljivom izrazu za koji je itekako spremna.”

Galeriju fotografija s izložbe moguće je razgledati na Facebook stranici Knižnice Savica: https://bit.ly/Impresije