Industrijska baština Ivanić-Grada

Predavanje 31.03.2022. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18.00
Predstavljanje projekta udruge Prijatelji baštine iz Ivanić-Grada. Projekt će predstaviti predsjednica udruge Ana Gašparović.

Udruga Prijatelji baštine-Amici hereditatis od 2019. godine provodi projekt “Industrijska baština Ivanić-Grada” koji je podijeljen u nekoliko projektnih faza. Istraživanje industrijskog nasljeđa Ivanić-Grada od iznimnog je značaja za lokalnu zajednicu jer se prvi puta želi sustavno istražiti razvoj industrije na ovom području od kraja 19. stoljeća te kroz cijelo 20. stoljeće.
Projekt ujedno želi senzibilizirati lokalno stanovništvo za ovu tematiku kako bi se podigla svijest o važnosti valorizacije industrijskog nasljeđa. Nadalje, ovim istraživanjem otvara se prostor za promišljanje o modelima interpretacije industrijske baštine, edukacije, promocije, održivog upravljanja te korištenja u programima kulturnog turizma.
2019. godine održana je međunarodna volonterska radionica u suradnji s organizacijom European Heritage Volunteers i Culture Hub Croatia. Krajem 2019. godine predstavljen je javnosti Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada koji trenutno broji 200-tinjak predmeta. 2020. i 2021. godine provodile su se komunikacijske aktivnosti - crowdsourcing, kako bi se prikupilo što više novih podataka i predmeta za zbirku. Projekt se promovirao u drugim gradovima Zagrebačke županije, a 2022. godine planira se nastavak aktivnosti.  
Industrijska baština Ivanić-Grada u kontekstu šireg moslavačkog industrijskog razvoja u Sisku i Kutini ima predispozicije za uvrštavanje na europske rute industrijske baštine (European routes of Industrial Heritage) kako bi se njezin razvoj i značajke mogli promatrati u europskom kontekstu.