Internet s početka 20. stoljeća: novine i časopisi Radničke čitaonice iz 1927. godine

Izložba 16.09.2024. - 15.10.2024. Knjižnica Božidara Adžije Ivana Ledić Preprotnik, Milkica Ursa
U sklopu obilježavanja međunarodne manifestacije Dani europske baštine, u Slobodnom pristupu Knjižnice Božidara Adžije, postavljena je izložba Internet s početka 20. stoljeća: novine i časopisi Radničke čitaonice iz 1927. godine. 

Izložba, prezentacija i plakat prikazuju novine, časopise, zbornike i kalendare iz 1927. godine kada je osnovana Radnička čitaonica i biblioteka, danas Knjižnica Božidara Adžije iz mreže Knjižnica grada Zagreba. Svrha oživljavanja tiskovina iz prve polovice 20. stoljeća, tzv. „interneta“ toga doba, doprinosi vrednovanju i prepoznavanju knjižničnog fonda - baštine koja je naslijeđena i kao takva podastire se novim generacijama. Izložena građa može se razgledati u Knjižnici s namjerom da nove digitalne generacije uvide da su novine i časopisi bili rasadnici informacija i središta društveno-političkih događaja.
Tiskovine su iz Zaštićenog fonda Studijske čitaonice i na šest jezika - hrvatskom, srpskom, slovenskom, njemačkom, češkom, francuskom te dvama pismima - latinici i ćirilici.

Početni fond (77 časopisa) bio je temelj za razvoj današnje suvremene Studijske čitaonice koja sadrži 701 naslov (10.569 svezaka) domaćih i stranih časopisa, 150 naslova (5.070 svezaka) domaćih i stranih novina, pruža na korištenje 124 naslova dnevnih listova i tjednika.

Baštinu koja povezuje, izloženu knjižničnu građu, pratit će organizirani posjeti učenika srednjih škola i studenata kako bi ondašnji internet nastavio djelovati kao vrijedna baština u kulturi umrežavanja. Ovo putovanje u prošlost umrežava pojedince i zajednicu, čime pridonosi promociji i prepoznavanju vrijednosti tiskanih medija s početka 20. stoljeća, koji se čuvaju kao arhivska građa u Knjižnici Božidara Adžije.

Društvo je izgrađeno na mrežama koje omogućavaju ne samo mobilnost ljudi i razmjenu praksi, već i ideja, čime se doprinosi oblikovanju i obogaćivanju kulturne baštine sa zajedničkim ciljem očuvanja hrvatskog kulturnog identiteta.

Međunarodna manifestacija Dani europske baštine, na inicijativu Vijeća Europe, svake godine okuplja kulturne i javne institucije u obilježavanju vrijednosti kulturne baštine europskih zemalja. Pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske od 1995. godine.
Putem poveznice na katalog dostupan je popis izložene građe.