Ispisi / Otisci - virtualno

Ostalo 02.10.2020. - 24.10.2020. Knjižnica Vladimira Nazora
Marija Kokeza Roginić (rezervaš, suha igla)
Ispisi / Otisci 12 mjeseci, pjesničko-grafička izložba, umjetnički projekt Knjižnice iz 2017. godine koji je združio pjesnike i likovnjake na jedinstven i neponovljiv način, sada je dostupan kao virtualna pjesničko-likovna mapa.
 
Svakog mjeseca tijekom godine na velikom plakatu u izlogu Knjižnice, izložena je po jedna pjesma – pjesma mjeseca – koju nam je darovao neki od suvremenih hrvatskih pjesnika vezan uz kvart - Črnomerec. Za trajanja pjesme mjeseca mladi grafičari iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, ili s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ili već diplomirani akademski grafičari, svi pod mentorstvom profesora Jure Kokeze, likovno su obrađivali pjesme. Tijekom 2017. organizirana su i četiri KVARTala - kvartovska pjesnička okupljanja, na kojima su gostovala po tri pjesnika mjeseca na čitanju pjesama, razgovorima i raspravama o suvremenoj hrvatskoj poeziji.

Pjesnici: Dorta Jagić, Zvjezdana Jembrih, Vojislav Mataga, Miroslav Mićanović, Tomislav Zajec, Tihomir Matko Turčinović, Sanja Baković, Ivan Šamija, Branko Čegec, Lidija Bajuk, Ružica Cindori, Sanja Lovrenčić.

Grafičari: Sanda Črnelč, Agata Lučić, Dominik Vuković, Mia Matijević, Lora Elezović, Teo Kiš, Ana Marija Kerošević, Matea Šiprak, Marija Kokeza Roginić, Ena Bajuk, Irma Magdalena Ranok, Nikola Grabovac.
 
Ovom suptilnom interakcijom dva se medija međusobno oplemenjuju, a angažirani se kreativci udružuju na neponovljiv način. Spoj pjesništva i likovnosti ukazuje na sinkretizam, a time i na nova promišljanja u ovim umjetničkim područjima.