Ivona Bačelić Grgić | Dolomiti

Predavanje 20.01.2022. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Ivona Bačelić Grgić
Dolomiti se nalaze na listi UNESCO-ve svjetske prirodne baštine od 2009. godine, poznati su kao domovina ferrata – osiguranih zahtjevnih planinarskih putova. Ljeti su  planinarski, a zimi skijaški raj. Ime su dobili po geologu Deodat de Dolomieu koji je otkrio stijenu dolomit (vapnenac s kalcijem i magnezijem). Jedna od najpopularnijih kružnih staza i simbola Dolomita su izdvojena tri međusobno povezana vrha, Tre cime di Lavaredo: Piccola (2 857 m), Cima Ovest (2 973 m) i Cima Grande (2 999 m). Simbol Dolomita su i Cinque Torri, dio istočnih Dolomita, tipične blijedosive boje koji se sastoje od pet tornjeva (vrhova): Grande, Seconda, Terza, Quarta i Quinta.

Dolomiti su i domaćini parka prirode Puedez Odle, koji doseže prosječnu visinu od 2 500 m n/v, krasi ga predivan krajolik, a jedan je od također najposjećenijih područja. Znamenitio je i pitoreskno selo Santa Maddalena, smješteno na 1 394 m n/v kojim dominira istoimena crkvica na brijegu.

Ivona je posjetila Lago de Braies, najljepše jezero Dolomita i najfotografiraniju atrakciju Južnog Tirola, ali i drugo poznato jezero Lago di Misurina, idilično prirodno jezero, posebno pogodno za one koji imaju respiratorne probleme. Posjetila je gradić Brunico, jedno od 13 turističkih mjesta u neposrednoj blizini skijališta Kronplatz. Jedan od simbola Dolomita je modnena Cortina d`Ampezzo, olimpijski grad, ali i poznato skijalište. S turističkom žičarom Ivona je stigla i do vrha Tofane koja se uzdiže na 3 243 m n/v.