Izabrali smo školsku lektiru i ostali bez riječi!

Izložba 15.03.2021. - 15.04.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Jeste li znali da je ove godine kao doprinos Godini čitanja osmišljen program Čitateljski izazovi Hrvatskog čitateljskog društva?
Svaki mjesec na mrežnoj stranici HČD-a (http://hcd.hr/djelovanje/akcije/citateljski-izazov/) objavljen je po jedan izazov u koji se mogu uključiti svi zainteresirani ljubitelji čitanja. 
U veljači je to bila Lista preporučenih književnih djela ljubavne tematike (https://hcdveljaca.glideapp.io/) i to se lijepo uklopilo u prve razrede Srednje škole "Ban Josip Jelačić" iz Zaprešića, u 1. a, b i c razred gdje je njihova mentorica prof. Zdravka Kramarić potaknula učenike na čitanje izborne lektire. Učenici su s liste preporučenih djela za mlade odabrali roman koji su pronašli u knjižnicama, a zatim za taj roman napravili pozivnicu u aplikaciji Canva te sve pozivnice zalijepili na aplikaciju Padlet:
https://padlet.com/banjjelacic2019/nnebr97h1peo3cio
Ali to nije kraj njihova izazova. Osim što su na satu razgovarali o čitalačkoj pismenosti i koliko ona znači u životu mladog čovjeka, pozivnice su dijelili i ostalim učenicima škole te na taj način svoje oduševljenje pročitanom izbornom lektirom podijelili i na ostale pa možda i nekoga potaknu da posudi knjigu i pročita je.
A za ostale građane grada Zaprešića svoje su plastificirane pozivnice izložili u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću te izložbu naslovili: Izabrali smo školsku lektiru i ostali bez riječi!
Njihove pozivnice imaju dvije stranice, na jednoj se nalazi učenička preporuka zašto pročitati roman, a na drugog njihov najljepši citat iz knjige.
Oni žele biti čitalački pismeni, a usput ponekad nad knjigom ostanu i bez riječi!

A cijeli tijek projekta možete vidjeti i u obliku časopisa na poveznici: https://en.calameo.com/read/0066262958efaddff2c2c