Izbor proze sa zagrebačkim motivima

Ostalo 28.05.2020. - 30.06.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
U svom dugom životnom vijeku (prvi pisani spomen Zagreba datira iz 1094. godine) naš Zagreb prošao je kroz brojne promjene, pretrpio mnoge nedaće, preživio povijesne bure i oluje, od ratnih zbivanja, tutnjave raznih osvajača, promjena država i političkih sustava, do udara sila prirode poput poplava i potresa.

O povijesti Zagreba, o životu u njemu, o ljepoti njegovih ulica, trgova i parkova ispisane su brojne stranice pa, ako i ne možemo danas sasvim mirno šetati njegovim starijim dijelovima, čitajući knjige uvijek možemo otputovati u različita doba njegove prošlosti i promatrati mnoga njegova lica kroz mijene stoljeća ili uroniti u njegovu suvremenost, opisanu na stranicama brojnih eseja, feljtona, romana i pripovijedaka s motivima našega grada.

Među ponuđenim naslovima knjiga iz fonda Knjižnice Savica, koje tematiziraju zagrebačku prošlost i sadašnjost, pronađite nešto za sebe.

Dostupnost knjige provjerite u našem mrežnom katalogu ili telefonski osigurajte svoj primjerak prije dolaska u knjižnicu.
 
Fotografije naslovnica: Mrežni katalog Knjižnica grada Zagreba.




Izbor naslova:


Zagreb Noir, priredio Ivan Sršen
Zbirka kriminalističkih priča koje se zbivaju u različitim zagrebačkim kvartovima iz pera hrvatskih pripovjedača: Roberta Perišića, Pere Kvesića, Nade Gašić, Darka Macana, Mime Simić i mnogih drugih.


Voda, paučina, Nada Gašić
Roman koji objedinjuje kriminalističku i obiteljsku priču započinje danom velike poplave u Zagrebu, 27. listopada 1964., a proteže se do današnjih dana povezujući zagrebačku prošlost i sadašnjost.


Potres, Višnja Stahuljak
Autorica oko stvarnog povijesnog događaja, velikog potresa u Zagrebu 1880. godine, dokumentaristički precizno opisanog, gradi priču o društvenom i privatnom životu nekolicine izmišljenih likova, stanovnika Zagreba, oslikavajući ozračje života u gradu s kraja 19. stoljeća.


Zašto volim Zagreb, Veselko Tenžera
Knjiga feljtona hrvatskog kritičara i feljtonista objavljivanih krajem sedamdesetih godina na stranicama novina, a 1987. godine objedinjenih u već kultnoj knjizi. Sadrži tekstove su o Zagrebu, njegovim stanovnicima, znamenitim zagrebačkim motivima, ulicama, trgovima.


Zagabrijel, Boris Perić
Grad Zagreb u ovome je romanu središte kriminalističke priče kroz koju se postupno otkriva i tajna povijest grada i njegova imena te tajne zagrebačkog podzemlja. Roman je zamišljen kao prvi dio buduće trilogije ili romana u nastavcima, a trenutno je dostupan njegov drugi dio.


Oči Zagreba = Die Augen von Zagreb = The eyes of Zagreb, Karl-Markus Gauss
Suvremeni austrijski pisac i kritičar Zagreb je posjećivao mnogo puta od 1986. do danas. U ovome eseju opisuje svoje susrete sa Zagrebom, prati promjene u gradu, spajanje prošlosti i suvremenosti te oblikovanje biti grada u kojemu je značajna uloga pisaca. Knjiga sadrži autorov izvornik na njemačkom te hrvatski i engleski prijevod.


Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih, Sanja Lovrenčić
Zbirka kratkih proza o autoričinom djetinjstvu koje se nižu kao nostalgične i poetične slike iz života u centru Zagreba.


Kazališna kavana, Sunčana Škrinjarić
Roman o generaciji 1950-ih i poslijeratnom Zagrebu, koji u središte zbivanja stavlja sudbine triju žena. Oslikava atmosferu umjetničko-boemskog svijeta okupljenog oko kavane „Kavkaz“, jednog od omiljenih zagrebačkih okupljališta toga vremena.


Bakrene sove, Pavao Pavličić  
Fantastični triler čiji se zaplet zbiva u staroj zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Restauracija zgrade dovodi do otkrića tajne sobe s crtežima s prijelaza 19./20. stoljeće, a prikazuju današnji Zagreb. U ovom napetom romanu propituje se mogućnost matematičkog izračuna budućnosti, čovjekova vječna težnja za vlašću i moći te upravljanjem sudbinom.


Izlaz Zagreb jug, Edo Popović
Urbana proza koja se bavi životima ljudi čije su priče obilježene životom u novozagrebačkom gradskom okruženju. Likovi su to koji su mladost i zrelost proživjeli 70-ih i 80-ih godina i sad žive s nostalgičnim prisjećanjem na prošlost, istodobno priželjkujući neko bolje sutra.