Izlet u nepoznato : hibridna fotografija

Izložba 16.09.2022. - 15.10.2022. Knjižnica Novi Zagreb Damir Tiljak, Škola fotografije Fotonaut
Damir Tiljak
Izlet u nepoznato : hibridna fotografija
Kombinacija različitih likovnih tehnika nije nova pojava u umjetnosti. Prvo moderno umjetničko djelo koje koristi mješovite tehnike je kolaž Pabla Picassa iz 1912., „Mrtva priroda sa stolicom“. Taj trend nije zaobišao ni fotografiju. Transferi fotografije na različite podloge odavno su prisutni.
Fotografija je odličan medij za eksperimentiranje različitim tehnikama likovnog izražavanja u znatno širem kontekstu. Moderno doba digitalnog tiska otvorilo je mogućnost za potpuno nove načine izražavanja i hibridizaciju različitih medija u jednom radu. Na izložbi „Izlet u nepoznato : hibridna fotografija“ šest polaznica Škole fotografije Fotonaut izlaže radove nastale na radionicama koje nose zajednički naziv Hibridna fotografija, a uz njih izlaže i njihov voditelj Damir Tiljak.
Predstavljeni radovi izrađeni su kombinacijama nekoliko tehnika, u osnovi svakog rada  je fotografija otisnuta na različitim vrstama papira ili na platnu. Motiv fotografije se nadograđuje nekom od likovnih tehnika, ovisno o temi fotografije i preferenciji autora. Najčešće likovne tehnike su akvarel, akril, tuš i enkaustika (rad s rastopljenim pigmentiranim voskom).
Izlažu sljedeći autori: Darija Nonveiller Šesto, Đurđa Petrišić, Gordana Uroić, Kristina Matijaš, Sandra Kruhek, Vlatka Mitrović i Damir Tiljak.
Neke od fotografija na kojima smo radili autorsko su djelo fotografkinje Sandre Stoić, zahvaljujemo joj na dozvoli za korištenje. Zahvaljujemo i Centru za likovni odgoj grada Zagreba.