Izložba “Bez snoviđenja” Ljiljane Nine Šivak

Izložba 12.07.2022. - 06.08.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Ljiljana Nina Šivak
Izložba fotografija autorice Ljiljane Nine Šivak Bez snoviđenja obuhvaća 27 izabranih fotografija; 3 fotografije minimalizma, 4 fotografije sjena, 10 fotografija šetača i 10 fotografija vode. Ovo je autoričina ukupno druga samostalna izložba, a prva u Knjižnici Savica.

„Autorica kroz različite tematske cjeline pokazuje svoj interes, dio svijeta kojim se kreće i fotoaparatom bilježi svoja opažanja i, istovremeno, ono što ju posebno privlači i uzbuđuje predstavlja na svojim fotografijama. Svu raznolikost odabranih fotografija ili tematsku podijeljenost istih možemo svesti na jedan nazivnik, povezanost svih fotografija kroz dinamiku ritma. Sveprisutnost dinamike ritma vidljiva je na svakoj fotografiji, bio to hod ili kretanje, drvored, voda, odrazi, sjene, barke u luci... Autorica izražava protok vremena i intenzitet trenutka njenog opažanja u nekoj radnji, procesu, koji svaki gledatelj može vidjeti i doživjeti“, zapisala je profesorica Davorka Trbojević.

A autorica o sebi kaže: „Rođena sam u Zagrebu 1958. godine... Školovana, pa i provela veći dio života u Zagrebu. Fotografiju sam doživljavala samo kao podsjetnik na uspomene, dok se nisam susrela sa svojim velikim učiteljem, mentorom i životnim suputnikom Nenadom Ticom. Tu se razvila dvostrana ljubav i eto me.“

Izložba je organizirana u suradnji s udrugom Fijaker, na čijem je fotografskom natječaju Salon minijature fotografija Ljiljane Nine Šivak 2021. godine proglašena najboljom. Salon minijature natječaj je za sve fotografe, profesionalce i amatere, na kojemu se može sudjelovati fotografijama malog formata, a stručni žiri od svih prispjelih radova izabire prve među jednakima.