Izložba "Mala retrospektiva" Jadranke Lunjević

Izložba 19.04.2021. - 05.06.2021. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Jadranka Lunjević
Treća samostalna izložba profesorice engleskog i talijanskog jezika Jadranke Lunjević, dugogodišnje polaznice likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb u klasi profesora Franje Radaka, akademskog slikara, a prva koja se održava u Knjižnici Savica, nizom pomno odabranih slika daje presjek njezina višegodišnja bavljenja slikanjem.

Slikaričini motivi, način na koji miješa boje i stvara dinamiku slike, dojam živosti i energičnosti povezani su s njezinim dalmatinskim korijenima, a veliku inspiraciju za slikanje pronalazi u krajolicima i prirodi, naročito drveću, cvijeću i podmorju. Slikarsku kreativnost i svestranost autorica pokazuje i koristeći različite slikarske tehnike poput akvarela, gvaša, akrilika, tuša, pastela, a njezinu fascinaciju slikarstvom najbolje iskazuju riječi njezina mentora profesora Franje Radaka: “Kreativnost slikarice Jadranke, kao prave zagrebačke Dalmatinke, proizlazi iz njene velike ljubavi prema slikarstvu. Radost života, proslava ljepote, ushit prirodom, opijenost bojom, njezin su moto u slikanju.”

Jadranka Lunjević rođena je 10. svibnja 1949. u Podgori. U Zagrebu živi od 1951. gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala engleski jezik i književnost, talijanski jezik i književnost i fonetiku. Tijekom studija boravila je u Torinu na šestomjesečnoj stipendiji, a godinu dana živjela je u Londonu. U svome radnome vijeku radila je kao prevoditeljica s engleskog i talijanskog jezika, profesorica engleskog i talijanskog jezika, a neko vrijeme provela je i na stipendijama u inozemstvu u Oxfordu i Glasgowu (British Council) te u Jeruzalemu (Ministarstvo prosvjete RH i Yad Vashem). Do sada je imala preko 25 skupnih i dvije samostalne izložbe, a osim slikanjem bavi se pisanjem poezije, izradom čestitaka i „bidermajer“ buketa.

Izložba je postavljena u okviru programa 65 plus.