Izložba “Moja putovanja” Tomislava Juranića

Izložba 01.03.2021. - 20.03.2021. Knjižnica Savica Tomislav Juranić
U vremenu kada su prelasci fizičkih granica čak i nama bliskih država, a naročito posjeti  dalekim destinacijama postali tek daleka čežnja i nešto čemu se možemo nadati tek u nekoj neodređenoj budućnosti, Tomislav Juranić svojim nas slikama motivski i koloristički vodi u te trenutno nedohvatne svjetove. Posjetit ćemo tako neke zanimljive daleke destinacije poput Australije, Tasmanije, Libije i Kanade, ali i neke bliže poput Bosne i Hercegovine te Nizozemske.

Izložba pod nazivom “Moja putovanja” druga je samostalna izložba Tomislava Juranića u Knjižnici Savica. O svojim slikama te o povezanosti putovanja i slikanja autor je napisao: „U svoje 74 godine putovao sam posvuda i vidio mnoge nezaboravno lijepe krajolike. I onda bi bila prava šteta ne prenijeti te doživljaje  u svoje slike. Bilo je tu službenih putovanja, ali i onih privatnih, turističkih. Tako sam primjerice posjetio kćerku u Australiji gdje je radila. Mjesec dana provedenih u Australiji bila je odlična prilika da 'prošvrljam' većim dijelom toga lijepog kontinenta, kao i Tasmanijom gdje sam uživao u čarima prašume. Klokani, koale, kakadui – tipične su životinje u tom dijelu svijeta, a na mojim slikama prikazani su i domoroci Aboridžini te njihova tradicija.

Danas moja kćerka radi u Nizozemskoj, u koju sam već prije imao prilike službeno putovati u vezi plinskih projekata u našoj Podravini. Tu priliku iskoristio sam za posjet Keukenhofu, najvećem cvjetnom vrtu na svijetu. Zaštitni znak Nizozemske su tulipani. U Kanadi sam posjetio Toronto i slapove Nijagare, koji su impozantni. U tom dijelu svijeta sve odiše kanadsko-američkim štihom, a u Kanadi je moguće vidjeti i polarnu svjetlost. Službeni put u Libiju odveo me na naftna polja i postrojenja. Pustinje su neobično zanimljive, pokazujući svoju ljepotu s dinama i devama. U Bosni i Hercegovini radio sam na početku svoje karijere. A onda sam, pod stare dane, išao na terapije u Banju Vrućicu pa sam i te trenutke naslikao olovkom. Moje slike moj su mali doprinos ljepotama svijeta koje sam vidio i poželio podijeliti s vama, a izrađene su slikarskim tehnikama akrila, ulja, vinorela i olovke.

Bilo je tu još puno različitih putovanja: u Italiju, Ameriku, Rusiju, Srbiju, Sloveniju, Češku, Švicarsku, Englesku, Mađarsku, Njemačku i Maltu. I tamo sam vidio mnogo zanimljivih stvari, koje bi također trebalo naslikati, no to ostavljam za neku drugu priliku.“

Tomislav Juranić rođen je u Trojstvenom Markovcu kod Bjelovara 1947. godine. Nakon završene Gimnazije u Bjelovaru diplomirao je na Tehnološkom fakultetu i magistrirao na Kemijsko-inženjerskom fakultetu u Zagrebu. Radni vijek proveo je na stručnim poslovima u Bratstvu Novi Travnik, Saponiji Osijek i INA-i Zagreb. Nakon umirovljenja posvećuje se crtanju i slikanju, davnoj želji iz mladosti. Pohađao je likovnu sekciju u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu pod vodstvom profesorice Ane Tomljanović. Slike je izlagao je na skupnim izložbama, a prva samostalnu izložbu pod nazivom “Slike u 4 tehnike” imao je 2018. u Knjižnici Savica.

Izložba je postavljena u okviru programa 65 plus.