Izložba slika Zrinke Jezdić

Izložba 18.10.2022. - 27.11.2022. Knjižnica Novi Zagreb Zrinka Jezdić
O autorici
Zrinka Jezdić, dipl.med.techn., clin.aromath., dugi se niz godina bavi unapređenjem mentalnog zdravlja pojedinaca i zajednice putem psihoterapijske tehnike te kliničke i integrativne aromaterapije.
Osnivačica je prve hrvatske škole za aromaterapiju AromaVita učilište (2000. godine) i AromaVita instituta za aromaterapiju. Bavi se istraživanjem i razvojem primjene esencijalnih ulja, a napisala je i nekoliko knjiga – „Priručnik za primjenu aromaterapije“, „Kućna ljekarna“ i „Arhetipovi esencijalnih ulja“. Pokretačica je i glavna urednica časopisa „Essentia“, prvog hrvatskog časopisa iz integrativne aromaterapije.
Od ranog djetinjstva veliku joj pažnju privlače slike i boje. Kao odrasloj, simpatija prema slikarstvu pretvara se u jednu mirnu i nježnu ljubav prema bojama, oblicima, proučavanjem brojnih slikara i njihovih radova.
U svom aromaterapeutskom radu s esencijalnim uljima i ljudima, sve više povezuje miris i boju, analizirajući slučajeve svojih klijenata, njihovih emocija i misli. Doživljava to kao igru energija i oblika koje prenosi na platno.
Upisuje tečaj apstraktnog slikarstva u Učilištu za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay kod prof. Daniele Pal Bučan. Iskušavajući različite tehnike apstraktnog slikanja odabire tehniku točkanja (aboridžinski stil) gdje pronalazi potpunu
slobodu izražavanja, energetsku tehniku rada s bojama kojom u potpunosti može integrirati boju, miris, emociju i frekvenciju.
Barem je takav autoričin doživljaj i namjera.
 
O Zrinkinim radovima njezina mentorica piše sljedeće:
Riječ je o slikarskoj tradiciji australskih Aboridžina koju odlikuju nefigurativne kompozicije satkane od gustih točkastih tekstura. Njima su ispunjene dekorativne površine kružnih i valovitih oblika. Iako se izravno oslanja na taj stilski idiom, Zrinkin izvorni doprinos očituje se u uplivu floralnih motiva, kojima ona ostvaruje dosluh s inačicama secesijskog stila. Spregom ta dva stilska izraza, Zrinka je ostvarila bujne i maštovite slike, koje imaju – svaka za se – neponovljiv ugođaj, ostvaren jedinstvenom kolorističkom gamom. 

Daniela Pal Bučan, akad. slik.