Izložba "Stabla – naši sjenoviti suputnici"

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2020. - 14.11.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Uz temu Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji s motom „Razlistaj se!“, u Knjižnici Savica postavljena je izložba „Stabla – naši sjenoviti suputnici“ kojom predstavljamo neka od „stabala rekordera“ u Hrvatskoj: najdugovječnija, najdeblja i najviša stabla, zatim stabla koja su na poseban način povezana sa svojim zajednicama te ona koja su bila svjedoci važnih povijesnih događaja ili se uz njih vežu zanimljive priče i legende.

Mnoga od predstavljenih stabala jesu zaštićeni spomenici prirode, a neka će, nadamo se, to tek postati. A kako nas nježno podsjećaju stihovi Dobriše Cesarića da „oduvijek ima tajnih veza između pjesnika i breza“, uz opise i fotografije stabala vežemo i lirske pjesme koje su hrvatski pjesnici posvetili drveću.

Upoznajte i tri pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo godine (2016. – 2019.) koja su bila hrvatski predstavnici na međunarodnom natječaju Europsko stablo godine: platanu iz Trstenog, Gupčevu lipu i zaljubljeni ginko iz Daruvara. Hrvatsko natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo je u tijeku natjecanje za Hrvatsko stablo godine 2020. (do 31. 10. 2020.) pa vas potičemo da slijedite poveznicu i date svoj glas nekome od kandidata: https://bit.ly/34KQaJT

Uz izložbu, na dva tematska panoa tijekom Mjeseca hrvatske knjige bit će izložena  beletristička djela koja govore o skladnom suživotu čovjeka i prirode te izbor naslova s naše Zelene police, zbirke koja obuhvaća knjige o ekologiji, održivom razvoju, permakulturi i sličnim temama.

U pripremi izložbe pomogli su, pa im najtoplije zahvaljujemo:

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije
Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije, savjetnik-biolog mr. sc. Marko Randić, dipl. ing. biol.
Turistička zajednica Zagrebačke županije i gospodin Romeo Ibrišević, novinar i fotograf
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije – Natura Slavonica, viši stručni savjetnik Mario Pavičić, mag. ing. agr.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i gospodin Mario Jurina, fotograf 
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije
Javna ustanova Priroda Varaždinske županije
 
Autori fotografija abecednim redom: Andrija Carli, Roberta F., Davor Kirin, Alen Kuščar, Romeo Ibrišević, Mario Jurina, Andrej Mlynarz, Mario Pavičić, Christian Pirkl, Tonči Plazibat, Marko Randić, Ranko i Elvis Vuleta.


 

Stabla - naši sjenoviti suputnici