Javno predavanje Religije južne Azije

Predavanje 31.05.2019. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30
Južna Azija kulturološki i civilizacijski zanimljivo područje koje je prepoznatljivo prije svega po svojim mnogostrukostima i raznim – izmima: hinduizam, buddhizam, sikkhizam, đinizam, itd. Javno predavanje prilika je da dobijete osnovni uvid u religije regije koja uključuje zemlje od Afganistana do Bangladeša, od Nepala do Šri Lanke i Maldiva.

Na predavanju će biti riječi o povijesnim suodnosima velikih religija koje i danas imaju mnogobrojne sljedbenike u regiji, između ostaloga islam i hinduizam, ali isto tako i o drugim religijama koje su prisutne u regiji (kršćanstvo, animizam, židovstvo, itd.).
 
Cilj je predavanja dati uvid u karakteristike religija prisutnih u regiji, njihove sličnosti i razlike, te povijesni kratak pregled glavnih faza razvoja pojedinih religijskih oblika.
 
Krešimir Krnic (1964.) viši je predavač na Katedri za indologiju Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tijekom rada na Filozofskom fakultetu predavao čitav niz predmeta vezanih uz sanskrtsku i hindsku gramatiku, sanskrtsku epsku književnost, indijsku kulturu i civilizaciju, a redovito sa studentima u sklopu hindskih i sanskrtskih seminara čita sanskrtske i hindske tekstove. 
 
Program se održava u sklopu programa Južna Azija koji se ovaj semestar održava na Sveučilištu za treću dob na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Voditeljica je programa Južna Azija dr. sc. Marijana Janjić, indologinja i vanjska suradnica pri Sveučilištu za treću dob.