Jelena Pervan | Mrljek i Prljek

Predstavljanje knjige 16.05.2019. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 10:00
Jelena Pervan
Jelana Pervan rođena je 1992. godine u Splitu gdje je završila opću gimnaziju. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 2016. godine zaposlena je u udruzi "CRVENI NOSOVI klaunovidoktori".
U srednjoj školi pronašla se je u književnosti za djecu i od tada redovito objavljuje štivo za djecu. Uz pisanje autorskih tekstova, bavi se i prevođenjem slikovnica i knjiga za djecu stranih autora. Najveće zadovoljstvo predstavlja joj rad s djecom pa se s njima često druži na književnim susretima ili na radionicama pisanja koje organizira u knjižnicama i školama. Osnivačica je i voditeljica "Hrkalove školice pisanja" za djecu nižih razreda osnovne škole.
Posebno je raduje rad s djecom s teškoćama u razvoju. Dvije je godine vodila književni projekt "Čarapica Pričalica" za djecu s teškoćama u razvoju u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade, a i danas redovito održava književne susrete te interaktivne radionice s djecom s teškoćama u razvoju.
Njezina slikovnica "Doktor Crveni Nos" dobila je pohvalu Nagrade „Grigor Vitez“ za 2014. godinu. Članica je Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade.
Voli pse, slastičarnice, gris na mlijeku, filmove, a posebno dokumentarce koje je odabrao Đelo Hadžiselimović. 
-----------------
Jelena Pervan napisala je tri urnebesno smiješne, zabavne, ali vrlo poučne priče o higijeni u kojima glavnu ulogu imaju Mrljek i Prljek. Ove dvije zloćkaste bakterije obožavaju sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto, fujkasto, sluzavo i smrdljivo. Uz sve to, Mrljek i Prljek su i pomalo zbunjeni, nestašni, nespretni i trapavi. Uglavnom gledaju svoja posla i rade ono što njih najviše veseli. A s obzirom na to da u svemu pretjeruju, na kraju sami sebi zakuhaju veliku nevolju. Mrljek i Prljek u svojim su se avanturama našli na neopranoj kosi djevojčice Rite, na pokvarenom zubiću dječaka Lovre i prljavim ručicama djevojčice Nore.