Jelena Šuran: O imunitetu : cijepljenje

Predstavljanje knjige 11.02.2020. | utorak Knjižnica Medveščak Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 doc. dr. sc. Jelena Šuran

Zašto se ljudi boje cijepiti svoju djecu? Možemo li djecu zaštititi od svih opasnosti u svijetu? Knjiga Eule Biss „O imunitetu: cijepljenje“ bavi se našim strahovima kroz metafore, mitove ukorjenjene u podsvjesti, kao i brojne intrigantne kulturne reference – od Grofa Drakule do Candidea. Daje nam prikaz povijesti našeg odnosa sa medicinom i prema medicini, te nas uči činjenice o njenoj sadašnjosti. Ovo, dakle, nije samo knjiga o cijepljenju – ovo je knjiga o našoj iskrivljenoj percepciji rizika, strahovima i paranoji, a kao protulijek tome iznosi se sažeto znanje, ono koje je preduvjet u donošenju razumnih odluka. Knjigu je New York Times 2014. uvrstio u popis 10 najboljih knjiga, a autorica je dobitnica nagrade Nacionalne udruge književnih kritičara, bestsellera New York Timesa.

Jelena Šuran radi kao docentica na Veterinarskom fakultetu gdje studentima predaje kolegij Farmakologija. Predstojnica je Zavoda za farmakologiju i toksikologiju. Voditeljica je emisije Treći element HRT3 koja se bavi temama iz svijeta znanosti. Duži niz godina sudjeluje u organizaciji Skeptika u pubu, a knjiga Eule Biss „O imunitetu: cijepljenje“ jedna joj je od dražih knjiga.