Ježeva kućica

Kazališna predstava 19.11.2019. | utorak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za djecu i mlade

Ništa kao hladni, kišni, snježni dani ne osvijeste čovjeku nemjerljivu i ničim zamjenjivu vrijednost, srcu vidljivu ljepotu i toplinu njegova doma, ma kako skroman bio. I niti jedan pisac za djecu nije tako moćno, u stihovima, koji su koncentrat mudronosne poezije i poetične mudrosti, oslikao vrijednosti doma, obitelji, morala, rada... kao što je to učinio Branko Ćopić u Ježevoj kućici.

Stoga i ne čudi što poema Ježeva kućica djeci otvara vrata u svijet književnosti, i kojoj se, zbog njezine višeslojnosti, redovito svi vraćamo u svom životnom hodu jer u svakoj životnoj etapi otkrivamo jedan njezin, otkada je svijeta i vijeka, univerzalni i svevremenski moralno-poetski sloj. Neprepričljiva je ljepota i nedokučive su sve spoznaje koje nudi jedno od najvažnijih djela dječje književnosti.

Znajući koliko djeca vole Ježevu kućicu, videći u njoj priču punu avanture, zvukova, boja, izravne i neizravne borbe, radosti... i koliko će ljepote, melodije i životnog smisla ta stihovana basna utisnuti u njihove duše i pripremiti ih na neke nimalo ugodne životne dvojbe, odgojiteljica savjetnica i dramska pedagoginja Božica Knežević te odgojiteljice savjetnice Edita Dabo i Sanja Krajač iz DV Grigora Viteza odlučile su napraviti predstavu ne lomeći stihove, ne prepričavajući basnu, ne dirajući njezinu izvornost nego je puštajući da teče dječjim srcima i ustima jezikom i pjesničkim oblikom kojim je napisana. Odlučile su tako jer znaju da u svojoj sveobuhvatnosti ta poema ne trpi promjene i najbolje sjeme sije kada se ne preoblikuje, ne dira i kada se donosi baš takva kakva jest.

Da bi doživljaj predstave bio potpun pobrinula se odgojiteljica Mirta Pucek, koja je s malenim polaznicima DV Grigora Viteza izradila maske, potom odgojiteljica Dijana Horvat, koja je, izradivši plakat za predstavu, poradila na dječjem osjećaju da rade nešto važno i svima nam potrebnoj satisfakciji, te odgojiteljice Elizabeta Adembegović i Nensi Šćepanović, koje će, svaka na svom instrumentu, glazbom popratiti neodoljivo zaigranu radnju Ježeve kućice. Odgojiteljica Mihaela Jukić prevodit će sve na znakovni jezik kako bi svi oni koji imaju poteškoće sa sluhom osjetili moćnu ljepotu i moralnu snagu ove basne.

Na kraju predstave slijedi likovna radionica na kojoj će djeca od ponuđenih materijala raditi ježeve.
Predstava je organizirana u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.