Joe Meixner: Glazba kao lijek

Predstavljanje knjige 28.10.2019. | ponedjeljak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle

Predstavljanje knjige i predavanje o utjecaju glazbe na ljudski organizam.

Učinak glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje neupitan je, međutim, njezino se ljekovito djelovanje prerijetko koristi. Pijanist Joe Meixner svoj je život posvetio glazbi. Kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima, među ostalim i s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje te je tako otkrio njihovo ljekovito djelovanje. Nakon tog se saznanja Meixner posvetio piano medicini, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.

Dokazivanje ljekovitih učinaka glazbe na organizam postalo je moguće tek dolaskom modernih metoda snimanja, kao što su računalna tomografija, magnetska rezonancija ili analiza srčanog varijabiliteta (HRV / Heart rate variability). Tako je danas poznato i dokazano da glazbom izazvani pozitivni osjećaji, kao veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta. Uz jačanje imuniteta glazba može spustiti visoki krvni tlak, ublažavati bolove, poboljšati kvalitetu sna i disanje, opustiti mišiće, reducirati frekvenciju otkucaja srca.

Ljekovitost zvukova djeluje čak i tijekom dubokog sna. Glazba i ritam mogu smiriti aktivnosti lijeve polutke mozga, u današnje vrijeme dominantne, te stimulirati dublje regije mozga. Glazba se primjenjuje terapijski i u području anesteziologije, prilikom liječenja strahova i bolova, pri porodu ili u terapiji nakon moždanog udara.

Očekuje Vas uzbudljivo predavanje o temeljima i primjeni piano medicine, o tradicionalnim znanjima starih naroda, o najnovijim činjenicama, suvremenim istraživanjima, uz sekvence klavirske glazbe.

Josip Joe Meixner - Život za glazbu

Glasovir je počeo svirati u dobi od sedam godina. S dvanaest godina započeo je sa skladanjem, improviziranjem i koncertnim nastupima, a u petnaestoj je uslijedio njegov prvi klavijaturistički angažman. Arsen Dedić, Miro Ungar, Dado Topić, Zdenka Kovačiček, Kazalište Komedija samo su neka od imena s kojima je Joe Meixner surađivao na početku karijere.

Nešto kasnije, boraveći u Los Angelesu, bio je pijanist na nastupima zvijezda, poput Trinija Lopeza; skladao je za Disney Channel, Fox Chanel te postao traženim stručnjakom za glazbene na međunarodnoj sceni. Svirao je, među ostalima, za Kevina Costnera, Larryja Flinta i Ursulu Andress.

U sklopu njegova angažmana u Austriji treba istaknuti nastup na Life Ballu, projektu za borbu protiv AIDS-a, gdje je pozornicu dijelio s Eltonom Johnom i Lisom Stansfield, a održao je i koncert u dvorani Bečkih filharmoničara, u slavnom bečkom Musikvereinu. Za manufakturu klavira Bösendorfer nekoliko je godina na koncertima i televizijskim nastupima prezentirao najveći klavir na svijetu, koncertni klavir Bösendorfer Imperial.

Joe Meixner je skladatelj, producent i glazbeni znanstvenik koji se posvetio glazbenoj terapiji, kreator je piano medicine, ali, prije svega, on je pijanist.

Svaki put kada njegovi prsti dotaknu tipke klavira, u glazbu udahne život i dušu. Malen je broj glazbenika koji su u stanju prijeći preko tradicionalnih stilova te stvoriti svoj jedinstveni stil. Josip Joe Meixner jedan je od njih. Kao strastveni pijanist odbija se ograničiti na samo jednu vrstu glazbe. U spretnim interpretacijama ujedinjuje klasičnu i romantičnu glazbu, jazz, pop i soul, koji dodiruju srce i oduševljavaju.

Među klavirskim virtuozima i glazbenim inovatorima Meixner se ističe ne samo jedinstvenim, nego i emocionalno vrlo snažnim načinom na koji interpretira dušu glazbe. Bez obzira svira li Debussyjev Clair de Lune ili Stingov Fragile, uvijek je to soul s elementima klasike i jazza - Josip Joe Meixner pijanist je koji se na svjetskim pozornicama osjeća kao kod kuće.