Judita

Tribina 26.03.2021. | petak Knjižnica Kajfešov brijeg Miro Gavran
Povodom 500. obljetnice prvotiska Marulićeve Judite i 20. godišnjice objavljivanja Gavranove Judite, razgovarat ćemo o toj temi s našim književnikom Mirom Gavranom. Na književnom susretu sudjelovat će učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Miro Gavran je suvremeni hrvatski autor, rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji, u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko Nove Gradiške. Djela su mu prevedena na više od  40 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 350 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. Vjerojatno je jedini  živući dramatičar u svijetu kome su u čak četiri zemlje organizirali kazališni festival na kome se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramama i komedijama, a koji je pod nazivom GavranFest djelovao  u Slovačkoj u Trnavi  od 2003. do 2009. godine, potom se 2013.  održao  u Poljskoj u Krakovu,  od 2016. godine djeluje u Češkoj  u Pragu, a 2019. se održao u Njemačkoj u Augsburgu. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu. Do sada je napisao pedeset kazališnih tekstova : Kad umire glumac, Sve o ženama, Sve o muškarcima, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Kako ubiti predsjednika, Shakespeare i Elizabeta, Zaboravi Hollywood, Zabranjeno smijanje, Tajna Grete Garbo, Veseli četverokut,  Traži se novi suprug, Paralelni svjetovi, Nora danas, Hotel Babilon, Najluđa predstava na svijetu, Muž moje žene, Pacijent doktora Freuda, Parovi, Otelo sa Suska, Lutka, Sladoled, Pivo, Kuća iz snova i Svaki tvoj rođendan.

Premijerno je igran diljem svijeta: Rotterdam, Washington, Moskva, Rio de Janeiro, Pariz, Buenos Aires, Waterford, New York, Mumbai, Bratislava, Prag, Ljubljana, Sarajevo, Krakov, Beograd, Budimpešta, Los Angeles, Podgorica,  Sao Paolo, Atena, Augsburg, Beč, Sofija, Riga, Vilnius, Antverpen, Tirana, Priština, Hyderabad, Rim, Maribor, Novi Sad, Mostar, Brno, Trnava, Bautzen, Zagreb, Varšava, Sao Paolo, Bangalore, Bukurešt, Novosibirsk, Tallinn, Beč, Tel Aviv i Sydney. Objavio je deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita ili putovanje u prošli život, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo, dvije zbirke kratkih priča Mali neobični ljudi i Priče o samoći, te jednu pjesničku zbirku  pod nazivom Pjesme. Napisao je deset knjiga za djecu i mlade: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Oproštajno pismo, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti, Igrokazi za djecu, Profesorica iz snova i Ljeto za pamćenje. Dobio je tridesetak književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.