Kako čitati dramski tekst?

Mjesec hrvatske knjige 10.11.2021. | srijeda Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle
Dramaturginja Maja Sviben u okviru Mjeseca hrvatske knjige i u Godini čitanja govorit će nam o hrvatskoj drami i hrvatskim dramatičarima. Radionica je organizirana u okviru projekta 65 plus.

Ukratko o radionici:
Radionica je posvećena hrvatskom dramskom pismu, kako suvremenom, tako i klasicima. Pozabavit ćemo se sličnostima i razlikama proze, poezije i drame, istražiti što je u dramskom tekstu dramsko, a što poetsko i prozno te kako ti elementi ulaze u suigru. Razgovarat ćemo o izvedbenom potencijalu u srazu ili harmoniji s onim čitalačkim, usporediti čitanje, učitivanje i iščitavanje te ispitati može li drama svoj konačni iskaz zaista doživjeti samo na pozornici.

Ukratko o voditeljici radionice:
Maja Sviben rođena je 1981. godine u Zagrebu. Kao autorica, dramaturginja, scenaristica i prevoditeljica surađivala je na tridesetak projekata u  kazalištima, umjetničkim organizacijama i drugim kulturnim ustanovama te manifestacijama, radila je kao urednica za Teatar.hr, osmislila je nekoliko projekata odgojnog kazališta i bavi se dramskom pedagogijom. Vodi kazališne radionice u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovala u nizu međunarodnih projekata (Interplay Europe, EDERED, Young IDEAs, Let's Communicate, Future Telling). Dobitnica je nagrade 'Marin Držić' za dramu 'Točka izvorišta' 2004., nagrade za najbolju scensku prilagodbu za predstavu 'Grga Čvarak' na festivalu SLUK 2013. te nagrade ‘Zvjezdana Ladika’ HC Assitej 2019. Osnivačica je i članica je uredništva portala Drame.hr, posvećenog predstavljanju suvremenog domaćeg dramskog pisma. Suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ. 

Zbog epidemioloških uvjeta ograničen je broj sudionika te je potrebna predbilježba na e-adresu: knjiznica.augusta.cesarca@kgz.hr ili telefonom na broj 01 2313 066.