"Kako pripremiti dijete za školu?" - ciklus predavanja Centra za roditelje Klubko

Susret 03.09.2021. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 17:30 Dječji odjel
  • petak, 3. 9. 2021. u 17:30 – “Kako pripremiti dijete za školu?”, Familylabov seminar temeljen na djelu Jespera Juula
 
  • petak, 10. 9. 2021. u 17:30 – „Postati mama – promjene i vlastiti put”, predavanje za trudnice i nove roditelje
 
  • petak, 17. 9.2021. u 17:30 – „Izazovi, razlike i prilike u odgoju djevojčica i dječaka”, predavanje

Sva su predavanja besplatna. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na 20, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera (uporaba zaštitne maske i dezinficijensa).
Molimo zainteresirane da se predbilježe na e-mail petra.dolanjski@kgz.hr.
 

„Kako pripremiti dijete za školu?” – predavanje Familylaba

Predavanje je namijenjeno roditeljima prvašića, ali je može biti inspiracija i roditeljima djece koja već pohađaju školu i susreću se s izazovima u učenju, ispunjavanju obaveza, suradnji s učiteljima, ponašanju. Također, može pomoći i zainteresiranim učiteljima kao inspiracija za bolji odnos s djecom i roditeljima.

Cijelo djetinjstvo je učenje. Većina djece se veseli polasku u školu, a brojke, slova, priroda, svemir, prošlost... teme su koje ih zainteresiraju još u vrtiću. Zbog čega taj entuzijazam opada nakon nekoliko godina školovanja? I zbog čega neke druge teme, a ne sadržaj gradiva, počinju dominirati dječjim i roditeljskim brigama, obiteljskim odnosima?
Škola je mjesto na kojem se isprepliću učenje, igra, prijateljstvo, odrastanje. Škola je mjesto na kojem se prirodna motivacija djece za učenjem susreće s obvezom, a poriv za slobodom i odlučivanjem s očekivanjem poslušnosti, izvršavanjem dužnosti i postizanjem rezultata. Škola je poprište vrednovanja i preispitivanja vlastite vrijednosti.
Tradicionalno, želeći im osigurati što bolju budućnost, roditelji su vrlo zainteresirani za obrazovanje svoje djece. No, proces školovanja donosi brojne izazove u kojima možemo sudjelovati na različite načine. Koji načini su povoljniji za dijete i obitelj?
Pridružite nam se na inspirativnom predavanju na kojem ćete se upoznati s razmišljanjima slavnog danskog obiteljskog terapeuta Jespera Juula o školi i o tome kako da najbolje pripremimo dijete, ali i sebe (roditelja), za polazak u školu. Razgovarat ćemo o strahovima i očekivanjima koja se javljaju, o tome kako da budemo kvalitetna podrška djetetu i ostvarimo komunikaciju s učiteljima.
Predavanje će održati Ivana Habuš Kraljević, voditeljica Familylab seminara i voditeljica Centra za roditelje Klubko. Klubkove voditeljice će u Knjižnici S. S. Kranjčevića održati tri besplatna predavanja za roditelje, upoznati ih s radom Centra i podrškom koju pružaju roditeljima od prvih dana s bebom pa kroz cijelo djetetovo odrastanje. Prvim predavanjem predstavljamo Klubkove Večeri s Jesperom Juulom.
 
O Centru za roditelje Klubko

Centar za roditelje Klubko osmišljen je kao odgovor na potrebe roditelja u prvim danima i narednim godinama roditeljstva. Centar u svom radu polazi od toga da su važne i potrebe roditelja i potrebe djece te kroz svoje djelovanje i programe tematizira različite aspekte roditeljstva, pritom uvažavajući različitosti roditelja, njihovih obitelji, odabira i vrijednosti, kao i razlike među djecom.
Klubko se rodio iz spoznaje da je roditeljima, a posebno u prvoj godini bebinog života, podrška zajednice prijeko potrebna, ali nedovoljno dostupna. Roditelji imaju pravo na podršku i trebaju je kako bi mogli adekvatno brinuti o sebi i odgovoriti na djetetove potrebe jer briga o sebi je ključ brige o drugima. Roditelji imaju pravo na dostupnost informacija i usluga u društvu, pravo na nedoumice, pitanja, savjete i pomoć u traženju odgovora za sebe i svoju obitelj u svim fazama roditeljstva. Roditeljstvo je izazovno kako na osobnoj razini, tako i na razini odnosa s djetetom, partnerom, drugim članovima obitelji, prijateljima, kolegama. Ono se odražava na sva područja života i mijenja ih, a naša je želja da promjene koje roditeljstvo donosi postanu dio osobnog rasta što većeg broja roditelja.
Više o njihovim programima možete saznati na https://www.klubko.hr/.