Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage?

Predavanje 06.11.2019. | srijeda Knjižnica Prečko Početak događanja: 18:00 dr.sc. Lora Dukić
Predavanje na temu Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage? s dilemama Trebam li biti natašte prije vađenja krvi?, Smijem li makar popiti kavu s malo šećera?, A tabletu za tlak?... održat će dr.sc. Lora Dukić, spec.med.biokem.lab.med. u sklopu Međunarodnog dana laboratorijske medicine koji se u Hrvatskoj održava pod organizacijom Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). 
Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti.
 
Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) osnovano je 1953. godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga kako magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora, tako i drugih  sveučilišno obrazovanih zdravstvenih djelatnika u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini.
Lab Med Day 2019. osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske.
 
Predavačica, dr.sc. Dukić voditeljica je Jedinice za imunologiju Zavoda za medicinsko–laboratorijsku dijagnostiku KB „Sveti Duh“. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je medicinsku biokemiju. Specijalist je iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Doktorirala je 2016. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Aktivno sudjeluje u radu HDMBLM.
U znanstvenom časopisu Biochemia Medica, kojeg objavljuje HDMBLM, radi kao pomoćnica urednice.

http://www.hdmblm.hr/hr/