Kamišibaj ili malo papirnato kazalište

Kazališna predstava 03.10.2019. | četvrtak Knjižnica Medveščak Početak događanja: 9:00 i 18:00 sati Odjel za djecu, Zvonimirova 17
Osnivači udruge za promicanje kulture  Kozlići Relja Dušek i Vera Pfaff ispričat će na japanski način priču Duga prema predlošku istoimene pripovjetke  Dinka Šimunovića.  Ilustracije za predstavu napravila je akademska slikarica Iva  Višošević u akvarel tehnici.  Predstava je namijenjena djeci mlađe školske dobi, a u 9 sati učenicima OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića. Priča prati život djevojčice Srne koja silno želi postati dječak kako bi se izvukla iz  tradicionalnih normi koje su u prošlosti bile nametnute djevojčicama.Tada djevojčice u ruralnim krajevima nisu smjele trčati, igrati se, vikati niti izlaziti iz kuće za dana. Srna sve to toliko silno želi da naivno povjeruje u legendu da se djevojčice pretvaraju u dječake ako prođu ispod duge što dovodi do njezinog tragičnog stradavanja.

Kamišibaj je tradicionalno japansko pričanje priča koje u doslovnom prijevodu, znači „predstava od papira“, a predstavlja specifičnu vještinu pripovijedanja uz ilustracije u malom drvenom, obično lijepo ukrašenom,  okviru ili kutiji.