Kazališni trg

Izložba 01.03.2021. - 31.03.2021. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
Kazališni trg dio je ciklusa skulptura Zagreb u malom autora Željka Palčića.

Izložba obuhvaća nepokretna kulturna dobra Trga Republike Hrvatske pozicionirana oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. 

Zavirite u izloge knjižnice!


Željko Palčić rođen je 1951. godine u Klinča Selima kraj Zagreba. Obrtničku školu završio je u Zagrebu, a osamdesetih se počinje baviti umjetničkim stvaralaštvom. Od samog početka većinu svojih radova realizira od drva (reljefe, skulpture, kao i furnire za svoje intarzije). Često se bavi motivima sakralne tematike (prikazi Kristove muke, Posljednja večera, Golgota, raspela…).

Rad Križni put Ive Dulčića inspirirao ga je za stvaranje istoimenog ciklusa intarzija koji je izrađen od furnira oraha, rogača, planike, sekvoje i brojne druge vrste drva. U tehnici intarzije nastaju i ciklusi Ilirski preporod, Šah, ali i prvi radovi Zagrebačke vedute.

Temom voljenog grada bavi se i u stvaranju ciklusa skulptura Zagreb u malom koji ga uvodi u sve češće bavljenje profanim temama. Ciklusi Lojtre, Kiša, Šah, Personifikacije samo su neki radovi autorovog kiparskog opusa. Bavi se i restauracijom (reljefni ormarić Hermana Bollea, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu) i dizajnom namještaja.

Tijekom svog dugogodišnjeg umjetničkog rada surađuje s brojnim umjetnicima: Krunislavom Stojanovskim, Vladimirom Meglićem, Damirom Sokićem, Denisom Krašković, Igorom Grubić te mnogim drugim.

Izložbe:
1998. Dom HDLU, Zagreb, Pasionska baština, Golgota
2002. Crkva Kraljice svete krunice, Zagreb, Raspelo
2004. Galerija Vladimir Filakovac (s Vladimirom Meglićem), Zagreb, Personifikacije
2012. Galerija Zvonimir, Križni put (intarzija)
2012. Mimara, Pasionska baština
2015. Galerija Zvonimir, Pasionska baština
2016. Mimara, Retrospektiva 25 god., Pasionska baština
2018. Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Gajnice, Lojtre