Kino u knjižnici: P. P. Pasolini "Ptičice i ptičurine"!

Projekcija 29.09.2022. | četvrtak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30 Galerija Prozori
Film koji je u vrijeme premijere dobio pohvalne kritike, a za koji je Pasolini tvrdio da mu je najdraži film u karijeri, gledamo u sklopu izložbe i.j.PINa "Mojih (prvih) 50... Netipična / nekonvencionalna i nonšalantna retroŠ.pek.TIVA".

U Italiji sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, sredovječni otac i njegov mladi sin pješice putuju u nepoznatom smjeru. Tijekom putovanja oni susretnu vranu koja posjeduje sposobnost govora, i koja simbolizira ljevičarskog intelektualca po uzoru na Palmira Togliattija. Ona im počne pripovijedati o dvojici franjevaca iz srednjeg vijeka, koji su dobili zadatak širenja evanđelja na jastrebove i vrapce. Premda su franjevci tada među zasebnim vrstama ptica uspjeli proširiti evanđeoski nauk, ipak nisu uspjelo postići da se jastrebovi i vrapci vole, jer su se ovi u zajedništvu odmah međusobno napali. Dok dobrodušni ali i nespretni otac i njegov ne baš bistar sin nastavljaju putovanje, vrana ih počne obavještavati o različitim političkim problemima i odnosima u svijetu. Tijekom putovanja oni će upoznati i razne neobične ljude, poput zemljoposjednika koji će ih otjerati ili obitelji koja živi u siromaštvu. (Izvor:http://kinotuskanac.hr/movie/pticice-i-pticurine )

ULOGE:
Totò (Totò / Cicillo),
Ninetto Davoli (Ninetto / Ninetto),
Femi Benussi (Luna),
Umberto Bevilacqua,
Renato Capogna
SCENARIJ:
Pier Paolo Pasolini,
Dante Ferretti
FOTOGRAFIJA:
Mario Bernardo,
Tonino Delli Colli
GLAZBA:
Ennio Morricone
MONTAŽA:
Nino Baragli

Program Galerije Prozori podržava Ministarstvo kulture i medija i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunorodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Foto:http://kinotuskanac.hr/movie/pticice-i-pticurine