KIPBH Živjeti s nadnaravnim bićima: vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja

Predavanje 20.11.2020. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:00
Na temelju terenskih istraživanja u Dalmatinskom zaleđu, na prostoru od Bukovice do Imotske krajine, dr. sc. Luka Šešo otkrio je da su na ovom prostoru i dalje  rasprostranjena vjerovanja u nadnaravna bića te da se i danas pripovijedaju priče o vukodlacima, morama, vilama, vješticama i drugim bićima. Tradicijska vjerovanja još uvijek su snažno ukorijenjena u svjetonazor stanovnika spomenutog područja. O ovom fenomenu, o životu s nadnaravnim bićima u današnje vrijeme kada su ta vjerovanja svugdje u rapidnom opadanju pred modernizacijom , o tome koja je njihova društvena uloga saznat ćemo na samom predavanju.
 
Dr. sc. Luka Šešo, etnolog i kulturni antropolog, znanstvenu karijeru započeo je na Institutu za etnologiju i folkloristiku, nastavio na Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i
umjetnosti, dok je danas zaposlen na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Njegovi znanstveni interesi obuhvaćaju religiju, mitologiju, tradicijska vjerovanja, progone vještica te marginalne skupine kroz povijest.