Ključne kosti & U ime majke: Pjesničke slike Vande Petanjek

Mjesec hrvatske knjige 17.11.2022. | četvrtak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: četvrtak, 17. studenog 2022. u 18:00 sati Predstavljanje knjige
U četvrtak, 17. studenog 2022. godine, u 18:00 sati u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, u povodu objavljivanja njezine nove knjige U ime majke, predstavljamo pjesnikinju Vandu Petanjek, autoricu dviju knjiga i dobitnicu Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2021. godine. S pjesnikinjom će razgovarati književnica Irena Matijašević.

O AUTORICI:
Vanda Petanjek pjesnikinja je sa zagrebačkom adresom, rođena u Čakovcu 1978. godine. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pa ne čudi činjenica da piše pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku. Dosad je objavila dvije zbirke pjesama Ključne kosti (Naklada Jesenski i Turk, 2021.) i U ime majke (Naklada Jesenski i Turk 2022.).

Pjesme su joj objavljene u brojnim časopisima (Poezija, Polja, Fantom slobode, Tema, Riječi, Balkanski književni glasnik, Književna revija, Split Mind, Mogućnosti i Live Encounters), na književnim internetskim portalima te u emisijama Metafora na Prvom programu Hrvatskoga radija i Poezija naglas, koju uređuje Irene Matijašević na Trećem programu Hrvatskoga radija.

O KNJIZI:
Iako bi se prema naslovu moglo tako zaključiti, U ime majke nije feministička zbirka poezije, ili to barem nije u političkom smislu. Ovo je zbirka o jednoj čežnji, nedostižnoj i nedosanjanoj, jedinstvenoj u svojoj poziciji, a koja se, kroz žalost za izgubljenim djetetom, kroz snažnu emociju, nadasve premoćnu tugu i poetsku riječ prelijeva kroz krvotok i ulazi u sve pore. Snaga ove zbirke, osi u prepoznatljivom, jasnom, a istodobno kompleksnom glasu autorice, leži u lakoći čitanja i neizbježnosti pitanja „što bi bilo da..?, pri čemu autorica izvanrednom verbalnom vještinom prodire u stomak čitatelja i ostavlja finu pjesničku nelagodu, taman dovoljnu da izazove male emocionalne potrese i da, kada je dočitana, čitatelj poželi još.
                                                                                                                                                                                   Lidija Deduš
ne lažem

sama se oblačim
sama se skidam
sama se perem
sama odlazim u bolnice
sama njegujem stablo naranče
sama se napijem
sama se potpisujem
sama se razmazujem
sama griješim
sama naslanjam glavu na prugu
ne vidim zašto me žale
kad sve mogu sama

Irena Matijašević rođena je 1965.u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine. Njezinom aktivnom stvaralaštvu svjedoče dvije zbirke pjesama Naizgled (AGM, 2007.) i Južne životinje (AGM, 2010.), poetska drama Danska H2O (AGM, 2012.), romani Crno pismo (Algoritam, 2015.), Kao kiša (Hena. Com, 2017.) i Cesta za tar (Meandar Media, 2022.), prijevodi romana Lokalno znanje Cliforda Geertza, (AGM, Zagreb, 2010.), Uvod u psihoanalizu Anthonyja Elliota, (AGM, Zagreb, 2012.) i Emocije i duševni mir (Sandorf, Zagreb, 2017.).
Pjesme i eseji su joj objavljeni u brojnim časopisima (Quorumu, Vijencu, Zarezu, 15 dana, Poeziji, Fantomu slobode, Agonu).
Pokrenula je i uređuje emisije Rječnik Trećeg programa, Šest minuta poezije u šest, Poezija naglas i Suvremena hrvatska proza na Trećem programu Hrvatskoga radija u kojima sustavno predstavlja hrvatsku i svjetsku poeziju, surađuje i razgovara s autorima koji dovršavaju svoje rukopise i premijerno ih predstavlja.