Književni kulturni lift : Vera među knjigama

Instalacija 23.08.2019. - 13.09.2019. Knjižnica Jelkovec Lift

Djevojčica Vera prvi put u životu odlazi u knjižnicu - mjesto koje bi svako dijete trebalo zavoljeti i prije odlaska u školu. Iznenađena je što se tamo ne nudi hrana, nego KNJIGE. 
Knjiga je namijenjena djeci vrtićke i ranije školske dobi. Na 22 stranice priče nalazi se upravo onoliko teksta koliko djeca navedene dobi mogu pratiti bez problema. Na kraju knjige, poslije priče, nalazi se Verin dodatak “Vjerovali ili ne!” u kojemu se na jednostavan način opisuju osnovni pojmovi vezani uz knjižnicu.

Slikovnica "Vera među knjigama" - koju je napisala knjižničarka s velikim iskustvom u radu s djecom, Davorka Premec, sadrži 12 duhovitih ilustracija Vande Čižmek koje na duhovit način opisuju knjižnicu kao sretno mjesto za svu djecu.

Davorka Semenić Premec radi cijeli radni vijek u KGZ, od toga veći dio na odjelu za djecu. Svake godine predškolska djeca dolaze joj na upoznavanje s knjižnicom. Članica je Hrvatskog čitalačkog društva te provodi razne programe poticanja čitanja.

Vanda Čižmek, nagrađivana ilustratorica, bavi se dječjom ilustracijom. Ilustrirala je više slikovnica i knjiga za djecu, radila je ilustracije za dječje časopise, bilježnice i slikovni udžbenik engleskog jezika. Dobitnica je mnogih nagrada među kojima se posebno ističe nagrada dječjeg žirija "Ovca u kutiji" (2015.), pohvala Nagrade "Grigor Vitez" 2016. za slikovnicu Silvije Šesto "Sirup protiv mačjeg kašlja" te pohvalu Nagrade "Grigor Vitez" za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. Osvojila je posebno priznanje šestog Hrvatskog biennala ilustracije za ilustracije i gif animaciju slikovnice Ane Đokić "Anja i crna ovca" (2016.).