Književni susret s Manuelom Šumbercem i Romanom Simićem

Susret 18.10.2021. | ponedjeljak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 Mjesec hrvatske knjige
Predstavljamo vam maštoviti dvojac autora različitih profila, a opet dovoljno sličnoga senzibiliteta za ljepotu i svijet koji nas okružuje.

Manuel Šumberac i Roman Simić poznati su kao autori nagrađivanih slikovnica i serijala o dječaku Juri; Roman kao pisac, a Manuel kao ilustrator. Također naši gosti međunarodno su prepoznati stručnjaci svaki u svojemu području; Roman kao pjesnik, kritičar i prozaist, a Manuel kao crtač, ilustrator i animator.
Na koji način pak stvaraju, kako ostvaruju suradnju, koja je uloga ilustracije i vizualne umjetnosti u njihovu radu, kako i na koji način utječu jedan na drugoga, ali i na mlađe naraštaje te u konačnici  kako se  „hrvaju” da bi publici i čitateljima predstavili svoje radove i promicali književnost i umjetnost govorit će nam sami autori.
 
Susret će se odvijati u prostorijama knjižnice, uz poštivanje epidemioloških mjera (propisani razmak među korisnicima te uz korištenje maski). Zbog ograničenog broja ljudi koji fizički mogu biti u publici, molimo da se za svoj dolazak predbilježite na e-mail knjiznica.spansko.jug@kgz.hr ili na broj telefona 01/3897 993.

Biografija:
 
Manuel Šumberac rođen je 1988. Godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje na području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih videospotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga te surađuje s nizom renomiranih izdavačkih kuća kod nas i u inozemstvu, poput Harper Collins (UK, US), Simon&Shuster (UK, US), Disney Book Publishing (US) itd. U svojstvu ilustratora surađivao je na većemu broju knjiga za djecu te romana i zbirki priča za mlade domaćih i stranih nakladnika. Autor je i četiri kratka animirana filma, izlagao je na više od dvadeset i pet samostalnih i skupnih izložbi te u svojstvu vanjskog suradnika predaje na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Za svoj rad primio je niz značajnih nagrada.
 
Roman Simić rođen je 1972. U Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Urednik je književnog časopisa Relations i biblioteke Živi jezici,  pokretač je i umjetnički direktor Festivala europske kratke priče, uređivao je časopise, knjige i antologije. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda. Djela su mu prevođena na desetak svjetskih jezika te je za svoj rad primio brojne nagrade.  Zaposlen je kao urednik u nakladničkoj kući Fraktura.