Književno prevođenje u doba korone

Stručni skup 09.06.2020. | utorak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 12.00 sati Društvo hrvatskih književnih prevodilaca
Na godišnjoj izložbi prijevoda članovi DHKP-a izlažu prijevode koje su objavili u razdoblju od prethodne izložbe, a uz prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, izložen je i izvornik. Izložba će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića ostati otvorena do 29. lipnja, a nakon toga će, kao i prijašnje, krenuti na turneju po hrvatskim knjižnicama.

U sklopu otvorenja izložbe tradicionalno se održava okrugli stol s temama koje su aktualne i praktično relevantne, kako prevodiocima i dionicima iz knjižne branše, tako i zainteresiranoj javnosti, pa je ove godine tema Društva hrvatskih književnih prevodilaca Književno prevođenje u doba korone.

Što je normalno, a što novo normalno? Što se promijenilo zadnjih mjeseci, a što je ostalo isto, pandemiji unatoč? Jesu li kreativna zanimanja istovremeno i najvažniji element i najkrhkija karika društva koje se na nekoliko mjeseci preselilo isključivo u virtualni prostor? Je li ova kriza ujedno i prilika, i što svaki pojedinac, odnosno institucija mogu učiniti, a što je već učinjeno?