Knjižnica Kerstner (Ludbreg) u gostima kod Ogrizovića

Predstavljanje knjige 02.09.2021. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Zdenka Čavić

Zbirka pjesama književnice Zdenke Čavić, Zaprpreni kaj, je slojevita poezija na temu običaja i življenja u sjeverozapadnoj hrvatskoj - kajkavskog kraja, koji obiluje pošalicama, ironijom a ponekad i rugalicama za način života i pogleda na život kajkavaca nekad i sad.

Običaji se mijenjaju, puno njih se zauvijek i zaboravlja a u ovoj knjizi su iskre vremena utisnute u sjećanje i zbilju autorice predane stranicama ove knjige kroz tri poglavlja:
- Srebrenjaki - Nori cajti i - Skradnja vura.


U njoj su vješto isprepletene neprolazne vrijednosti, vrelo emocija kojima pršte pjesme kroz sva tri ciklusa. Svojevrsnom tankoćutnom lirikom duše obiluje zapravo cijela zbirka pjesama, autoricu potvrđuje i kao pjesnikinju kaja. Njezina suptilnost i predanost kajkavštini kojom se kaj čuje u svakoj od njih na poseban način svojevrsni je ulazak u poeziju iskusne duše koja melodioznošću crta i doživljava kaj u svom osobnom doživljavanju svijeta. I daje kaju dignitet koji mu pripada.