Kolaž kao iluminacija

Izložba 21.06.2024. - 01.09.2024. Knjižnica Knežija
Izložba Kolaž kao iluminacija je 46. samostalna izložba Vande Jurković. Izložba donosi niz kolaža od papira nastalih kao dio znatno većeg ciklusa kolaža kojim se autorica bavi posljednjih godina. Format rada je A3.
Kolaž je primarno plošna slikarska tehnika koja je u radu izvedena linearno istanjenim kolažem kao osnovnim kaligrafskim crtežom. Unutar kadrova apstraktnih motiva minuciozno se slažu forme i određuju smjerovi i tok prividnog kretanja elemenata ka ravnoteži. Daje se iluzija imaginarnih grafičkih prostora i višestruko asocijativnog rukopisa. Čitav je niz elemenata koji čine mikrokozmos detalja rastera, grafizma, mreže linija.
Ideja vodilja je kolaž koji podsjeća na srednjovjekovno iscrtavane iluminirane rukopise. Novi element jest apstraktnost ovih iluminacija te prisutna taktilnost medija koji je slagan lijepljenjem na papir.

Vanda Jurković je akademska kiparica iz Zagreba. Godine 2002. magistrirala je umjetnost na ALU u Ljubljani; 2012. je doktorirala na ALU u Zagrebu. Održala je 46 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od dvije stotine skupnih izložbi. Radi na Grafičkom fakultetu pri Katedri za dizajn i slikovne informacije kao izvanredna profesorica.
Članica je HDLU-a i ZadArt-a.
Dobitnica je javnog natječaja za izradu statue nagrade Fantastic Zagreb Film Festivala, 2013. Dobitnica je pohvale žirija na natječajnoj izložbi Biennale Mozaika Rijeka, 2013. Dobila je pohvalu žirija na natječajnoj izložbi 8. međunarodnog festivala umjetničkih zastavica 20 CEST IS D BEST, Zagreb, 2016. Dobila je pohvalu žirija za skulpturu manifestacije „Moslavačke minijature", Popovača, 2016.
Pobijedila je na javnom natječaju za najbolju zastavicu Cirkobalkana festivala Zagreb, 2018. Dobila je nagradu publike na 16. Festivalu prvih, Zagreb, 2018. Dobila je 3. nagradu na natječajnoj izložbi 11. Međunarodni festival umjetničkih zastavica „Zagrebačke legende", Zagreb, 2019. za zastavicu „Dobrodošli u plavi pakao". Dobila je „Očitovanje izvrsnosti" žirija EXAT 110, međunarodna izložba slika u tehnici digitalnih otisaka na ceradnom platnu, Velesajam, Zagreb, 2019. Dobila je specijalnu nagradu za unikatni umjetnički rad, Uskrsna online izložba pisanica i izbor najljepše pisanice 2020., Udruga „Libertas" Sarajevo, 2020.