Komplett Kafka: izložba ilustracija Nicolasa Mahlera iz biografskog stripa o Franzu Kafki

Izložba 01.07.2024. - 15.09.2024. Knjižnica Božidara Adžije Nicolas Mahler
U povodu 100. godišnjice smrti Franza Kafke (1883. - 1924.), u Slobodnom pristupu Knjižnice Božidara Adžije, može se razgledati izložba plakata Komplett Kafka o njegovu životu, austrijskog ilustratora Nicolasa Mahlera, nastala u suradnji s knjižnicom Goethe-Instituta Hrvatska.

Izložba je dvojezična, na njemačkom i na hrvatskom jeziku, a prikazuje Kafkin život na humorističan način. Sastoji se od 20 crteža i autorskih tekstova te omogućuje posjetiteljima da zarone u svijet ovog češkog pisca njemačkog izričaja, koji je i nakon stotinu godina jednako zanimljiv i intrigantan.

Uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, izložba je bila postavljena u predvorju knjižnice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao rezultat suradnje s Literaturhaus Stuttgart i prikazuje poneke ulomke iz Mahlerova biografskog stripa o Kafki. Zatim u prostorijama Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, a organizirana je i književna tribina u književnom klubu Booksa na kojoj su uz autora, Nicolasa Mahlera, sudjelovali hrvatski pisci Maša Kolanović i Enver Krivac jer je Kafka pokretač radnje i u njihovim djelima.
Tribinu Kafka i književnost moderirala je germanistica dr. sc. Milka Car.


Prema riječima pisca Miljenka Jergovića u povodu Kafkine 100. godišnjice smrti: „Što se više o njemu zna, to ga se manje čita. Ili što ga se manje čita, to se više o njemu zna. Jedan je od onih pisaca koji ne umiju kraju privoditi svoje zemaljske poslove“1, nadamo se da će posjetitelji moći utvrditi je li izrečeno istinito baš na ovoj izložbi ilustracija.

Kafkina djela iz bogatog knjižničnog fonda Knjižnice Božidara Adžije dostupna su putem poveznice.
                                                                                                                            Milkica Ursa
                                                                                                                                                                            
1Jergović, Miljenko. Kafka i lutka : o stogodišnjici Franza Kafke, umrlog u utorak 3. lipnja 1924., Bestbook, 10. 6. 2024. Str. 7