Kompozicije

Izložba 06.09.2019. - 13.10.2019. Knjižnica Knežija

Denis Kaplan je slikar koji živi i radi u Zagrebu. U svom umjetničkom izričaju kombinira dvije velike ljubavi - slikarstvo i glazbu. Njegove slike, pretežno apstrakcije u tehnici akrila na platnu, inspirirane su glazbenim djelima različitih žanrova, od klasične glazbe preko jazza i rocka do popularnih melodija i evergreena.
Radove iz svog bogatog opusa od preko 1000 djela, osim na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, redovito uspješno izlaže i u mnogobrojnim internetskim galerijama kako bi bile prezentirane zaljubljenicima u likovnu umjetnost širom svijeta.
Od 2017. do 2019.g. bio je član udruge HDLU Zagreb, s kojom je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u Zagrebu.
Sudjelovao je na deset izložbi milanskog bijenala umjetnosti, koje su se održavale u M.A.D. galeriji Milano tijekom 2017. i 2018.
Trenutno ga zastupa talijanska art agencija ARTEXPERTISE, s kojom do danas izlaže na više od 50 međunarodnih skupnih izložbi koje se odvijaju u galeriji MERLINO i u galeriji MENTANA u Firenci.
Recenzije i komentare njegovih radova pisalo je više talijanskih kustosa D. Maggiolo, C. Valaguzza, F. Mezzatesta...
Na ovoj izložbi može se vidjeti dio njegovih apstraktnih radova iz ciklusa "Kompozicije" nastalih u protekle dvije godine.


Iz recenzija:

Denis Kaplan crpi svoju inspiraciju u svijesti o slojevitosti osjetilnog iskustva gdje se umjetnička i mitska slika s iskonskim sadržajem prepliće. Kroz memorijske slike , maštu, sanjarenje, hipnotičke slike i halucinacije misli, kroz ovu molitvu odgonetanja, slike uz pratnju glazbe, dobivaju neobičnu živost u detalju i cjelini i navode nas na put beskonačnosti kao stvarnost i kontinuitet. Potražimo zato i ove slike u memoriji našeg osobnog iskustva da nas kao četvrta dimenzija vodi kroz krajolike koji su zapisani i u nama.
Danko Merin, prof.

Abstract shapes and unrealistic psychedelic colours lend themselves to describe an environment we still know too little to be able to outline with certainty, just as in Denis Kaplan's artwork, they alude to an existing elsewhere, inviting us to investigate it.

Deborah Maggiolo, Art Curator D.ssa

This is a liveliness that, as a "primordial energy", becomes the center from which the colors are born: as vortices on the shades of violet, blue sea and blue, they almost completely fill the surface of the canvas. Through their harmonious and soft forms, they bring the observer into an abstract dimension. The colors turn into emotions, feelings, dreams and thoughts that reside in the deepest part of the artist; it is an inner world that springs from the combination of love for art and music, considered by the painter as his inspiring muse.

Chiara Valaguzza, Art Curator D.ssa


Web: https://www.deniskaplanart.com

Mail: kaplan.denis@yahoo.com