Koncert gitaristice Divne Šimatović i klarinetista Abdula-Aziza Husseina

Mjesec hrvatske knjige 08.11.2022. | utorak Gradska knjižnica Početak događanja: 18 h Galerija Kupola Divna Šimatović, Abul-Aziz Hussein

 

Divna Šimatović hrvatska je gitaristica posebna po urođenoj muzikalnosti i senzibilnosti (Klasika.hr).
 
Diplomirala je s uspjehom magna cum laude u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se kod prof. Ricarda Galléna na poslijediplomskom studiju Konzertexamenu na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru. Pohađala je majstorske radionice kod brojnih poznatih gitarista (Xhevdeta Sahatxhije, Lukasza Kuropaczewskog, Zorana Dukića, Petrita Çekua, Paola Pegorara, Sanela Redžića, Margarite Escarpe, Thomasa Offermana, Alejandra Córdove, Gorana Krivokapića, Aniella Desiderija, Carla Marchionea). Dobitnica je niza nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, Dekanove nagrade za iznimna postignuća, a tijekom studija je primala stipendiju za izvrsnost.
 
Održala je velik broj koncerata diljem Hrvatske, a solistički je nastupala sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OS RH, Hrvatskim komornim orkestrom te Gudačkim kvartetom Rucner. Redovito gostuje u televizijskim i radijskim emisijama HRT-a (Dobro jutro Hrvatska, Majstori svirači, Na pragu uspjeha, Od portreta do portreta).
 
Uz koncertno djelovanje bavi se i pedagoškim radom na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu.

 



Abdul-Aziz Hussein
(1992.) diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Davorina Brozića. Usavršavao se na Conservatoire à rayonnement régional kod Philippa Cupera, a jednu godinu studirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tadeja Keniga. Sudjelovao je na izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazb-enika 2010. Osvojio je sedam prvih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj, a na Međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass osvojio je prvo mjesto u najvišoj kategoriji klarinetista.

Dobitnik je Dekanove nagrade, Nagrade HDS-a i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na Petom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo pobijedio je 2016. Iste je godine kao solist uza Simfonijski orkestar HRT-a praizveo Koncert za klarinet i gudački orkestar Aarona Coplanda. Redovito koncertira u zemlji i inozemstvu (Festival klarinetista na Kanarskim otocima, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, Muzički biennale Zagreb) te se usavršava kod eminentnih pedagoga (Guy Deplus, Davor Reba, Nicolas Baldeyrou, Jože Kotar, Philippe Cuper, Radovan Cavallin, Chen Halevi i dr.)



Program koncerta:
 
Stjepan Šulek: Tri trubadurske 
 
Sanda Majurec: Pebbles and Ripples
 
Giulio Regondi: Etida br. 5
 
Heitor Villa-Lobos: Etida br. 2
 
Manuel Ponce: Sonatina
 
Izvodi: Divna Šimatović, gitara


***

Astor Piazzolla: Historie du Tango
- Bordel 1900
- Café 1930
- Nightclub 1960
- Concert d'aujourd'hui
 
 
Manuel de Falla: Sedam španjolskih narodnih pjesama
- Asturiana
- Nana
- Polo
 
Béla Kovács: A la Flamenco
 
Izvodi: Duo Alhambra

Divna Šimatović, gitara

Abdul-Aziz Hussein, klarinet