Korana Gjalski Filipović: Trideset veselih ptica

Izložba 07.03.2022. - 04.04.2022. Knjižnica Vjekoslava Majera
Korana Gjalski Filipović, višestruko nadarena umjetnica djeluje kao fotografkinja, slikarica, ilustratorica i spisateljica.
Rođena je u 1986. u Zagrebu, maturirala u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer fotografija, zatim diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, s temom ilustracije kod prof. Mencl-Bajs.
Magistrirala je temom Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama na Visokoj školi Agora u Zagrebu. Dobitnica je Dekanove nagrade.

Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama fotografija, objavila je roman „Priđi bliže” (2003.), „Monografiju dvadesetogodišnje trudnice” (2010.) koju je i likovno opremila vlastitim fotografijama i crtežima, objavila interaktivnu kulturno-turističku knjigu „Moja knjiga pustolovina” (2015.), snimila brojne video uratke i autorske filmove.
Samostalno je izlagala crteže iz serije „Zagrebačke ptičice”, „Vilinska stvorenja” i crteže kukaca naslovljene „Vidiš, ne vidiš” u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Knjižnici Augusta Cesarca i Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu.
U galeriji AZ u Zagrebu imala je samostalnu izložbu „Let” na platnima Igora Mojzeša.
Sudjelovala je na brojnim art festivalima i likovnim salonima.
Živi i radi u Zagrebu.


Trideset veselih ptica Korane Gjalski Filipović
(... ) Lagane ruke, poput laganog perja ovih ptica, slika ih naša umjetnica u tušu a potom u mekom pastelu gotovo miluje, i eto ih opet oko nje, sva silina tih znatiželjnih, lepršavih, čupavih, debelih, vitkih, umišljenih i zamišljenih dragih stvorenja (...)
Golub i vrabac, grlica, pupavica, lastavica, slavuj, šojka, crvendać, kukavica, kos itd, sve nas one gledaju svojim zainteresiranim očima i kao da su svjesne svoje neodoljive ljepote (...)
Ostavimo za sada ovih trideset ptičica na prozorima knjižnice Vjekoslava Majera u Zagrebu da cvrkuću dozivajući proljeće...
Branka Hlevnjak