KortaKreativa by JR – Korijenima duše moje

Izložba 18.11.2019. - 07.12.2019. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Jasmina Radulj

Jasmina Radulj je Zagrepčanka iz prošlog stoljeća. Mama je dvojice prekasnih dječaka, sada već tinejdžera. Kreativka je po svom izričaju kroz filcanje vune, šivanje i restauraciju starog namještaja. Recycling i upcycling su joj kreativni odgovor na današnji konzumerizam svijeta. Uz to je bajkerica, planinarka te pasionirana kajakašica na divljim vodama. Velika štovateljica Prirode... I iznad svega... nomad u duši...

A povodom svoje prve izložbe autorica je zapisala:

KortaKreativa by JR je izričaj moje kreativne duše. Nastala je kao plod igrarija s runom vune, vodom i sapunom koji su se pod prstima moje ruke pretvarali u ogrlice, naušnice, torbe. Igra koja je započela sasvim spontano prije nekoliko godina danas je za mene velika strast... ali i izraz poštovanja prema mojim korijenima.

Moja baka, obična seoska žena, bila je jedna od najboljih tkalja na stanu u svom kraju. Muž (moj djed) bio je vrhunski stolar poznat i poštovan u svome selu pa i šire. Ona ‒ tiha, mirna i povučena. I uporna u ostvarenju svog sna da tkanjem na tkalačkom stanu privredi za sebe i svoju obitelj. Sva dubina njezine duše istkana je u svim nijansama boja njezinih tkanja. Upornost, izdržljivost, osjećajnost i nadasve ljubav za obitelj utkani su u svaku nit njezinih staza, ćilima i torba.

Trebalo mi je dosta vremena da kreativni izričaj svoje duše povežem sa svojim korijenima. Moja baka Cvijeta danas živi u svakoj mojoj crti.

Stoga njoj u čast posvećujem svoju prvu samostalnu izložbu filcanih torba i nakita.“