Kraljica Kopriva

Izložba 28.10.2019. - 17.11.2019. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Varićakova 8, Sloboština Mirna Sišul, Silvija Šesto
Mirna Sišul
Mirna Sišul oslikala je knjigu Silvije Šesto Kraljica Kopriva. Radnja ove slikovnice odvija se na jednoj livadi na kojoj je živjela najljepša kraljica, ali ohola. Jedina joj se suprotstavila je kopriva Mala. Zbog toga je protjerana na drugu livadu. Kako je završila avantura koprive Male možete pročitati u slikovnici, a kako je Malu osmislila Mirna možete vidjeti na izložbi.

O autorici
Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i književnost. Pisanjem se bavi od srednje škole. Objavila je podosta proze i poezije "za odrasle“, te joj je izvedeno petnaestak radiodrama, a nešto je i izvedeno na daskama koje su joj usput ispale iz glave (predstave Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Deveta ovčica, Tko je ubio pašteticu…). Piše scenarije za rekame, a za jednu od njih dobila je i najveće priznanje na festivalu oglašavanja. Za djecu i mlade (a i njihove starce!) objavila je romane Vanda, Debela, Tko je ubio pašteticu, Zezomljani, Djevac, Pa to je ljubav, Leon Napoleon, zbirku priča Ružičasta sanjarica, igrokaze Pričalica x, te serijal priča Bum Tomica 1, 2, 3 i 4. Pet njezinih naslova za djevcu uvršteno je u lektiru za osnovnu školu (Bum Tomica, Debela, Vanda i Tko je ubio pašteticu)
Nagrade:
„Ivana Brlić Mažuranić“ (Debela)
„Časna lista IBBY-a“ (Debela)
„Mali Marulić“ (Duboko more ili kako smo sve pobrćkali)
„Mali Marulić“ (Gospodin Mrak i tri bijela šeširića)
„Fran Galović“
„Kiklop“ (Palac sim i palac Tam)
„Grigor Vitez“ (Tinuninu)
„Grigor Vitez“ (Uhvati mi plavog medu)
„Anto Gardaš“ (Zezopove basne)
„Žar ptica“ (Bum Tomica)
„Ovca u kutiji“ (Sirup protiv mačjeg kašlja)
2 x nominirana za nagradu „Mali princ“.
www.silvijasesto.com

O ilustratorici
Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Završila je školu za primijenjenu umjetnost, a potom diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ima status samostalnog umjetnika. 2019. godine obilježava dvadeset godina umjetničkog stvaralaštva. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo. Djela su joj u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta. Članice je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Hrvatskog društva likovnih umjetnika: HDLU Istre, Zagreba i Rijeke. Do sada je održala četrdeset i šest samostalnih izložbi. Bavi se slikarstvom, dizajnom interijera, modnim dizajnom i ilustracijom.
www.mirnasisul.com