Krava na mjesecu

Izložba 14.05.2021. - 31.05.2021. Knjižnica Kajfešov brijeg Odjel za djecu i mladež
Predstavljamo vam izložbu likovnih radova učenika nižih razreda OŠ Medvedgrad koji se tematski nadovezuju na istoimenu slikovnicu Dušana Vukotića, nastalu prema istoimenom kratkom animiranom filmu iz davne 1959. godine. Likovni radovi u kombiniranoj tehnici prenose segmente zanimljive priče o nestašnom dječaku i domišljatoj djevojčici.

Dušan Vukotić je bio umjetnik, animator, karikaturist, scenarist i crtač čiji je animirani svijet bio bitno različit od dominantne komercijalne struje. Još u vrijeme studentskih dana je djelovao kao karikaturist u satiričkom časopisu “Kerempuh”, a objavljivao je i u “Vjesniku”, “Ježu” i “Filmskoj kulturi”. Od 1951. godine u zagrebačkom “Duga filmu” počinje raditi i na crtanom filmu, a debitirao je crtanim filmom “Kako se rodio Kićo”. Od 1956. godine je djelovao u “Zagreb filmu”, poduzeću za proizvodnju dokumentarnih i kratkih filmova u kojem je osnovan Studio za crtani film gdje je Vukotić realizirao svoj prvi autorski projekt “Nestašni robot”.
Vukotić je bio svestrani umjetnik visokih stvaralačkih dometa i jedinstvenog opusa. A u svemu čime se bavio je težio savršenstvu. Za crtani film “Surogat” je 1962. godine dobio Oscara i pobijedio Walta Disneya, koji je također bio u konkurenciji.