Krka u oku istraživača : rijeka u sedam priča

Izložba 15.03.2022. - 15.04.2022. Knjižnica Novi Zagreb
zastita-prirode.hr
S izvorom kod Knina i ušćem kod Skradina, dalmatinska rijeka duljine nešto preko 72 km koja je na svojem putu do Jadranskog mora oblikovala 7 slapišta od kojih je najpoznatiji Skradinski buk, u kulturološkom smislu, u pisanim zapisima postala je općim mjestom te je odavno prepoznatljiva na karti Europe.
Autori izložbe, metaforički rečeno, u Krku su zakoračili sedmerostrukim korakom pokušavši joj se približiti iz sedam smjerova. Promotrili su je okom etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i današnjeg posjetitelja.
Tijekom povijesti Krka je privukla brojne posjetitelje, među njima i niz znamenitih osoba koje su pronosile glas o rijeci izvanredne ljepote. Osebujnost prirodnih i estetskih značajki rijeke i njezinih obala u prostoru kojim protječe bile su značajan argument za osnivanje nacionalnoga parka, sedmoga u Hrvatskoj.
Sedam priča o rijeci Krki simbolično je vezano uz sedam slapova Krke te su autori izložbe nastojali obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala.
Sadržaj priča najvećim dijelom nalazi se u publikacijama pohranjenima u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, među kojima su zapisi znanstvenika i istraživača, književnika i putopisaca, ljudi koji su živjeli uz rijeku i za rijeku.

Izložba je nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove NP "Krka". Sastoji se od 38 plakatnih listova, a za potrebe izlaganja u prostoru Knjižnice Novi Zagreb povodom Svjetskog dana voda sačinili smo izbor od 14 listova.

Autori tekstova
Sonja Martinović
dr. sc. Željko Miletić
Dobrila Zvonarek

Fotografije
Mario Romulić i Dražen Stojčić
Darko Čižmek i Sonja Hrelja
Kažimir Hraste
Robert Ravnić
Dobrila Zvonarek
Arhiva NP „Krka“

Fotografija na naslovnici
Mario Romulić i Dražen Stojčić

Za one koji žele znati više:
Izložba je priređena u okviru projekta Zelena knjižnica.