Lijenozemska

Predstavljanje knjige 11.04.2018. | srijeda Knjižnica Tina Ujevića
Braća Grimm bili su prvi koji su pisali o zemlji u kojoj je bilo svega u izobilju, ali ipak, nisu rekli sve o njoj. Lijenozemska, Zemlja Dembelija i Raj na Zemlji, nova je inspiracija za knjigu Kęstutisa Kasparavičiusa, utemeljitelja litavske ilustratorske scene, u kojoj nam pokazuje kako on zamišlja tu zemlju.
 
Autor nas vodi kroz legendarnu Zemlju Dembeliju u kojoj je strogo zabranjeno raditi i u njoj pokazuje stabla puna kolača i sladoleda i raznu drugu već pripravljenu hranu. Pokazuje nam meke krevete, novčiće i parkove pune odjeće. I sve to kako bi pokazao da uz sve materijalne blagodati čovjek ne mora nužno biti sretan.
 
Kęstutis Kasparavičius, autor tekstova i ilustracija dobitnik je mnogih nagrada i priznanja u Litvi i svake godine napiše barem jednu knjigu za djecu.
 
Za predstavljanje knjige i vođenje radionice zadužena je stalna suradnica Ibis grafike Srebrenka Peregrin. Predstavljanje i radionicu posjetit će učenici osnovne škole Julija Klovića.
 
  
Naša mala knjižnica međunarodni  je projekt poticanja čitanja koji okuplja šest izdavačkih kuća iz šest zemalja – Slovenije, Litve, Poljske, Latvije, Estonije i Hrvatske. Osnovni cilj projekta je razvoj kritičkog čitanja kod djece školske i predškolske dobi te njihovo upoznavanje s djelima pisaca i ilustratora iz drugih europskih država. Provođenje Projekta u Hrvatskoj osigurava nakladnička kuća Ibis grafika.