Ljetna promenada u Podsusedu

Radionica 20.09.2022. | utorak Knjižnica Podsused
LJETNA PROMENADA U PODSUSEDU
U nastavku Ljetne promenade, 20.rujna 2022. godine, odvijati će se dvije besplatne radionice za djecu od 6 do 12 godina ispred Knjižnice Podsused, Podsusedski trg 3.
Druženje, učenje i zabava, sve u jednom!
 
20.9.2022. / 17:00-18:00 sati
„HOKUS-POKUS“ ZNANSTVENA ZABAVLJAONICA
Toplinski kapacitet vode možda zvuči komplicirano, ali sve ćemo objasniti pomoću vatrootpornog balona. Saznat ćemo i zašto se baloni i naranče ne vole! Izvest ćemo nekoliko pokusa na temelju kemijske reakcije octa i sode bikarbone. Pričat ćemo o letovima u svemir, osvajanju Mjeseca te izraditi i lansirati raketu epruvetu!
Voditelj: Zvonimir Marić, Udruga svijet oko nas
 
 
20.9.2022. / 18:00-19:30 sati
 „____________-it“ GEOLOŠKA RADIONICA
Labradorit, muskovit, biotit, hematit, pirit i sfalerit! Ne, nismo prizvali duhove niti drevne uroke već nekoliko predstavnika minerala koje ćeš upoznati na ovoj radionici. Što su minerali, a što stijene te kako oni nastaju? Što je „zlato za budale“, a što pustinjska ruža? Postani geolog i pridruži nam se na ovoj radionici čudna naziva - „____ - it“ te istraži što nam sve Zemljina blaga mogu ispričati.
Dijamanti, drago kamenje i drugi vrijedni minerali mogu biti statusni simboli, ali mogu skrivati i mnoge "mračne tajne". Stoga ćemo u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, na radionici  razgovarati o ekspoataciji i korištenju stijena i minerala u industriji te potencijalnim prijetnjama za okoliš.
Voditelj: Antonio Svorenji, App&Tech Consulting