Ljuba Arnautović: Lipanjski snijeg

Predstavljanje knjige 09.06.2022. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Održat će se predstavljanje knjige austrijske spisateljice Ljube ArnautovićLipanjski snijeg (Leykam international, 2022.). Uz autoricu, na predstavljanju će sudjelovati Eugenia Ehgartner i Milka Car, uz simultano prevođenje Ines Meštrović.

Dan je 31. svibnja 1940., petak. Lipanjski snijeg upravo je počeo sasvim nježno letjeti. Baš se toga toplog dana, koji obećava dugo, lijeno ljeto, to mora dogoditi: Karlija i Leopolda privode u raciji provedenoj u krčmi. Sumnja se da su stranci i kao takve milicija ih je odmah predala službenicima u civilu domaće tajne službe NKVD. Premda se centrala NKVD-a, Lubjanka, nalazi u neposrednu susjedstvu, mladiće se vozi u „crnim gavranima”, tim limuzinama koje izazivaju strah i užas, koje svoje putnike često nikamo ne odvode, i dovozi ih se u vožnji od najviše dvije minute u dvorište impozantne gospodarske zgrade.
Nina živi sa svojom majkom Anastazijom u malenu kućerku u donjem gradu. Obje žene idu svakog dana na posao i obrađuju vrt iza kuće. Kad topola otpuhuje svoj lipanjski snijeg, Nini se stisne u grudima i tjera od sebe bolno sjećanje što bolje zna i umije. Rat je mnogo stajao, u životima kao i u novcu. Sada bjesni hladni rat, a i on je skup. Potreban je kapital za naoružanje i pomoć dalekim bratskim zemljama. Žitarice se s inozemstvom razmjenjuju za devize, a kod kuće ih nema za život. Osim toga, osvećuje se i to što je uništeno toliko mnogo duhovnog kao i radno sposobnog potencijala. Staljinu, kojemu preostaju još dvije godine života, manjka svaki uvid u stanje ili čak kajanje. Kao i pred rat i tijekom rata vođa zna manipulirati svojim narodom, mora ga se samo svojski dobro držati u strahu.
 
Ljuba Arnautović rođena je 1954. u Kursku, bivšem Sovjetskom Savezu (SSSR) kao kći Nine Bočarove i Karla Arnautovića, koji je potjecao iz Beča. Nina i Karl upoznali su se u Gulagu. Godine 1956. Karl se vratio u Austriju, 1959. pridružila mu se Nina s njihove dvije kćeri, Ljubom i Larisom. Na svojoj službenoj internetskoj stranici autorica je napisala i ovo: „Tri zemlje, četiri majke, dva dječja doma, deset stanova, dvanaest škola – 1987. godine pomalo se smirujem i nastanjujem u Beču.“ Po završetku studija socijalne pedagogije Arnautović je bila suradnica na projektu usmene povijesti na Sveučilištu u Beču, novinarka na austrijskom radiju, suradnica u Dokumentacijskom arhivu austrijskog pokreta otpora. Od 2010. vodi „SESAM – Mediji za sva osjetila“ zajedno s medijskim pedagogom i ton-majstorom Udom Sommom – u sklopu kojeg snimaju filmski festival „Kaleidoscope“ na Karlsplatzu i festival kratkog filma „dotdotdot“. Prevoditeljica je i tumač za ruski jezik. Godine 2010. diplomirala je na „Leondingenskoj književnoj akademiji“, a u proljeće 2018. objavljen joj je prvi roman Im Verborgenen (hrv. U tajnosti) koji je naišao na oduševljenje kritike i čitatelja. Roman je bio u užem izboru za „Österreichischer Buchpreis 2018“. U veljači 2021. izišao je njen drugi roman Junischnee kod izdavača Zsolnay u Beču.