Lukasova plesna pustolovina

Izložba 01.04.2022. - 02.05.2022. Knjižnica Novi Zagreb Izlozi dječjeg odjela Tomislav Odžić (Tomo Vega), Mirna Savić
Izložba ilustracija prve hrvatske slikovnice o dječaku plesaču.
Ilustratorica Mirna Savić rođena je u Zagrebu 1993. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstva, 2018. godine. Bavi se kiparstvom, slikarstvom, lončarstvom te ilustracijom i scenografijom. Izlaže skulpture i slike na brojnim grupnim projektima, vodi raznovrsne likovne radionice za odrasle i djecu te pripreme za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna.
Suradnja s Tomislavom Odžićem (Tomo Vega) stvorila je slikovnicu "Lukasova plesna pustolovina", a suradnju autori nastavljaju i dalje.
Tomislav Odžić (Tomo Vega) rođen je u Sisku 1979. Plesom se počeo baviti još u ranom djetinjstvu. S nepunih 18 godina počinje trenirati prvu skupinu djece i od tada je, uz svoju plesačku karijeru, radio kao trener i koreograf. U Velikoj Gorici 2003. godine osnovao je sportsko-plesni klub "Vega".
Slikovnica "Lukasova plesna pustolovina" Tomino je prvo djelo u ovoj formi i nadahnuta je istinitim događajima. Želja mu je ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu. Ples je prirodna reakcija ljudskog tijela na glazbu, a kao sportska aktivnost donosi brojne dobrobiti za zdravlje. Zato je popularizacija plesa više nego dobrodošla.