Lukasova plesna pustolovina

Izložba 21.06.2021. - 06.09.2021. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Sloboština, Varićakova 8 Tomislav Odžić, Mirna Savić
U prvoj hrvatskoj slikovnici o dječaku plesaču autor tematizira pitanje je li ples aktivnost (i) za dječake ili je samo za djevojčice:

"Danas više nego ikada u posljednjih trideset, četrdeset ili više godina ples se nekako stavlja u aktivnost za djevojčice. Klinci se teško odluče na bavljenje plesom kao sportskom aktivnošću, a i oni koji se hrabro upuste u tu pustolovinu znaju biti žrtve vršnjačkog nasilja.
 
Ples je dio kulture i društvenih događanja od kada postoji čovjek, a ples nije ništa drugo nego odgovor tijela na glazbu. S time smo rođeni. Sjetite se samo kako reagiramo na neku dobru pjesmu – automatski počnemo lupkati prstima, kimati glavom, cupkati nogom ili ljuljati se. Tako naše tijelo odgovara na glazbu, jednostavno pleše. To rade i mala djeca neovisno je li u pitanju dječak ili djevojčica."

Međutim, što se dogodilo s društvom i zašto se uopće postavlja ovo pitanje, to je pitanje za sociologe – tako kaže Tomislav Odžić (poznatiji kao Tomo Vega), trener akrobatskog rock 'n' rolla i autor prve hrvatske slikovnice o plesu, odnosno o dječaku plesaču. Kaže kako je prilikom prezentacije plesa po školama (za učenike od 1. do 4. razreda) zainterisiranost djece nešto malo veća u korist djevojčica. Problem nastaje prilikom prvog treninga koji je ujedno i upis jer se od velikog broja dječaka pojavi tek nekolicina. Istražujući razlog tome, došao je do sljedećih činjenica: dječaka je odmah netko počeo zadirkivati u razredu/školi, roditelj mu nije dozvolio bavljenje plesom jer ples „nije za dječake“ ili zbog straha da će mu se netko rugati.

Tomislav Odžić (Tomo Vega), rođen je u Sisku 1979.  Već kao dijete pokazivao je zanimanje za ples i druge načine kreativnog izražavanja. Ratne 1992. godine počinje se baviti akrobatskim rock‘n’rollom u sisačkom klubu ‘’Z&D’’ te s vremenom ostvaruje zapažene rezultate. S nepunih osamnaest godina počinje trenirati prvu skupinu djece i od tada je, uz svoju plesačku karijeru, radio kao trener i koreograf. Kako je oduvijek sanjao da ima svoj sportsko-plesni klub, u proljeće 2003. godine osniva  klub “Vega” u Velikoj Gorici. Nedugo zatim njegovi članovi, uglavnom djeca, postaju vrlo uspješni i među najboljima su u Hrvatskoj.
Slikovnica Lukasova plesna pustolovina njegovo je prvo djelo u ovoj formi, a želja mu je ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu. Isto tako želi proširiti horizonte mladim roditeljima kako bi i oni bili podrška svom djetetu da se izrazi pokretom.

Mirna Savić rođena je u Zagrebu 1993. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna gdje je stekla zvanje kiparske dizajnerice. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstva, završila je 2018.godine. Svoju prvu samostalnu izložbu priredila je u POUVG-u pod nazivom ''Animalizam''. Djeluje kao scenograf u Sceni Gorica u predstavama  ''Sarina nit'' i ''Uzbuna u plastičnom carstvu''. U sklopu predstave ''Uzbuna u plastičnom carstvu“ izrađuje interaktivnu skulpturu od otpada ''Mogut'' koji je postavljen na trgu Galženica u Velikoj Gorici. U ljeto 2019. godine sudjelovala je na Festivalu skulptura u pijesku u Loparu na otoku Rabu gdje je osvojila prvu nagradu za najbolju skulpturu. Danas izlaže skulpture i slike na brojnim grupnim projektima, vodi raznovrsne likovne radionice za odrasle i djecu te pripreme za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Osim kiparstva i slikarstva, bavi se i lončarstvom te radi ilustracije za slikovnice i stripove.
Suradnja s Tomislavom Odžićem stvorila je slikovnicu Lukasova plesna pustolovina. Suradnju nastavljaju i dalje. 2019. godine otvorila je svoj vlastiti obrt ''OMNI ART'' za djelatnost umjetničkog stvaralaštva, preko kojeg ostvaruje brojne suradnje i projekte.