Mala likovna kolonija 2022.

Ostalo 23.03.2022. - 02.04.2022. Knjižnica Podsused

Podsused : Grad budućnosti

Kolonija je zamišljena kao kreativno druženje "malih" i "velikih" umjetnika na otvorenom prostoru trga, ispred Knjižnice Podsused.

Pozivamo sve zainteresirane male i velike, umjetnike i kreativce da nam se pridruže 10. svibnja 2022. (utorak) u 16 sati. Organiziran je niz radionica uz stručna vodstva za sve uzraste. Moći ćete se okušati u  raznim crtačkim, slikarskim te kiparskim tehnikama, prema inspiraciji i vlastitoj interpretaciji. Ovoga puta tematizirat će se, ne povijesne priče i ličnosti, već Podsused kao grad budućnosti.
-------------------------
 
Izložbom radova u prostoru čitaonice Knjižnice Podsused, želimo vas podsjetiti na radove nastale na likovnim kolonijama 2011., 2012. i 2018. godine, a koje su izradili umjetnici inspirirani bogatom povijesnom i arheološkom prošlošću Podsuseda. Ostaci zidina Starog grada Susedgrada, priče o Matiji Gupcu, Franji Tahyju i seljačkoj buni 1573., poslužile su kao inspiracija u stvaranju polaznika. Idejna začetnica i pokretačica 'Male likovne kolonije' je dr.sc. Magdalena Getaldić, povjesničarka umjetnosti. Prva 'Mala likovna kolonija' održala se u parku podno Susedgrada, u listopadu 2011. godine u sklopu 3. Podsusedskih svečanosti, tromjesečnog programa u organizaciji Udruge EKO 2000 iz Podsuseda. Drugo druženje 'velikih' i 'malih' umjetnika kroz kreativno stvaranje održalo se iduće 2012. godine povodom 60-te obljetnice rada Knjižnice Podsused u sklopu 4. Podsusedskih svečanosti na trgu ispred Knjižnice.

Nakon stanke od nekoliko godina u sklopu programa 'Kulturna i prirodna baština Podsuseda' 2018. godine u mjesecu svibnju obnovili smo tradiciju likovne kolonije u projektu #librAR(T)y@podsused.

U prostoru čitaonice Knjižnice Podsused možete vidjeti radove polaznica Slikosata, projekta 65 plus Knjižnica grada Zagreba, reljefe Susedgrada izrađene od terakote, a potom pečene u tehnici raku. Možete vidjeti i zidine Susedgrada realizirane u tehnici pastela autora Manuele Babić i Lea Rostohara, kao i motive grada Zagreba autora Juraja Jonke, rađene u tehnici ulja na platnu te apstrakciju Milorada Sakača realiziranu u kombiniranoj tehnici. Akvarel akademske slikarice Alme Orlić inspiriran je prirodom i zelenilom park-šume Susedgrad.